Greene pudlar efter Förintelseliknelse

Marjorie Taylor Greene backar från sina uttalanden. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/TT-AP

Den kontroversiella republikanska politikern Marjorie Taylor Greene ber om ursäkt för ett uttalande hon gjort där hon liknade krav på munskydd i USA:s representanthus – där hon är ledamot – med förintelsen.

– Jag har gjort ett misstag och det har verkligen stört mig i ett par veckor nu, säger Marjorie Taylor Greene vid en presskonferens, efter att ha besökt Förintelsemuseet i Washington DC.

Greene är en kontroversiell politiker, som tidigare stött konspirationsrörelsen Qanon och ifrågasatt skolskjutningarna i Parkland och Sandy Hook, liksom uttryckt stöd för att demokratiska politiker ska avrättas. Hon har tidigare backat från många uttalanden, men att hon ber om ursäkt tillhör ovanligheterna.

– Det går inte att jämföra Förintelsen med något, och det borde aldrig göras heller. Och det är det jag är ledsen för, säger hon.

Marjorie Taylor Greene gjorde uttalandena i en podcast för tre veckor sedan, och står fast vid sin kritik mot munskyddskravet.

– Att tvinga folk att bära munskydd, eller att kräva vaccinering eller vaccinpass, är en form av diskriminering, vilket jag är emot, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning