Grävde 280 gropar vid Raseborgs slott – nu åtalas de misstänkta männen

Vintern 2017 märkte Forststyrelsen att någon hade gjort olagliga utgrävningar vid Raseborgs slott. Bild: Arkiv

Åklagaren har väckt åtal för de olovliga utgrävningarna som gjordes i Raseborg i slutet av 2017. Två män åtalas för grov skadegörelse och för grov stöld.

Enligt pressmeddelandet från åklagarämbetet åtalas en tredje man för fornminnesförseelse utan anknytning till de olovliga utgrävningarna. De misstänkta brotten har, fornminnesförseelsen undantagen, begåtts i närheten av Raseborgs medeltida slott.

Det var i början av december 2017 som Forststyrelsen gick ut med ett pressmeddelande om att man upptäckt 280 gropar på ängen invid borgen, på den så kallade Slottsmalmen. Då misstänkte man att någon med hjälp av metalldetektorer hade letat och i värsta fall lokaliserat bruksföremål som härstammade från borgens aktiva år från slutet av 1300-talet till mitten av 1500-talet.

Nästan ett år senare, i september 2018, var polisen gärningsmännen på spåren, och kort senare förhördes de. Hundratals föremål beslagtogs i samband med utredningen.

Rättegången äger rum vid Västra Nylands tingsrätt.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning