Grattis Sverige, ni är värda segern

Sverige möter Kanada i VM-finalen på söndag. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

"I mittperioden tappade Finland sitt spel, man lät Tre Kronor ta över initiativet och till råga på allt visade Lejonspelarna bristande disciplin då det minst av allt behövdes."

Jag säger det direkt: Sverige var det bättre laget och förtjänar sin finalplats.

Det finns inget utrymme för diskussion på den punkten.

Men ändå finns det en hel del saker i det finländska spelet som gör att Lejonförlusten får en rätt bitter eftersmak.

Finland fick en mardrömsstart på matchen då Alexander Edler satte 1–0 efter bara 1.49.

Inte ska det väl bli en sådan match, funderade nog många Lejonsupportrar.

Juhamatti Aaltonen och Joonas Kemppainen visade snabbt att Finland inte säljer sig så billigt. Bara tre minuter efter det tidiga svenska målet stod det 1–1 på tavlan.

Precis vad Finland behövde. Och precis det besked Lejonspelarna behövde sända varandra.

Efter kvitteringen var de finländska spelarna inne i sitt eget spel. Man gav inget extra utrymme åt de skickligare och mer namnstarka motståndarna, man var i defensiv formation då man tappade pucken och man fick igång sina vassa och snabba motanfall då svenskarna tappade pucken.

Med 1–1 i den första pausen hade Finland matchen där man ville ha den.

Sedan kom raset. Och dessutom helt i onödan.

I mittperioden tappade Finland sitt spel, man lät Tre Kronor ta över initiativet och till råga på allt visade Lejonspelarna bristande disciplin då det minst av allt behövdes.

Först tog Valtteri Filppula en idiotisk utvisning i anfallszonen. Sverige tackade och tog emot genom 2–1 av John Klingberg.

Sedan var det Jesse Puljujärvis tur att upprepa Filppulas bragd. Under Puljujärvis utvisning satte den fantastiska William Nylander matchavgörande 3–1 efter magiskt samarbete med Nicklas Bäckström. Det var hockeygodis då det är som bäst.

För att understryka den svaga mittperioden åkte Julius Honka på en utvisning då han av någon anledning valde att peta undan en svensk klubba som en spelare var på väg att lyfta. Säkert onödigt att berätta i vilken zon den utvisningen kom.

Att ligga under med 1–3 inför tredje perioden mot Tre Kronor är tröstlöst. Att göra det med en Henrik Lundqvist i mål är dödsdömt.

Det finns då lag i världen som är så bra på att bevaka en ledning som Sverige är. Det visade Tre Kronor igen på lördagen.

Precis då den sista finländska anstormningen skulle komma punkterade Joakim Nordström matchen med sitt 4–1-mål efter svagt finländsk agerande i egen zon.

Grattis Sverige, ni är värda segern och finalplatsen.

För Finland gäller det nu att ladda om inför bronsmatchen mot Ryssland.

Filip Saxén Sportchef

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03