Grattis på födelsedagen, Helsingfors – det här gjorde du bra i år!

CYKELN PÅ METRON. Ett enkelt klistermärke på dörren har stor effekt, säger Årets cyklist Sanna Stellan. Bild: Visit helsinki /Jussi Hellsten

Vilka var Helsingfors bästa insatser under året som gick? Vi lät cykel-, mat-, och stadsplaneringsentusiasterna berömma huvudstaden på bemärkelsedagen.

MAT-HELSINGFORS

Ville Relander fungerade som stadens matkulturstrateg innan han blev krögare på heltid. Tillsammans med Royal Ravintolat och Richard McCormick driver han bland annat Holiday vid Kanalkajen, The Cock vid Kaserntorget och de alltjämt populära och älskade Sandros-restaurangerna.

Bild: Ksf Media

Kanalkajen

Den tidigare så tysta gatan har blivit ett soligt och livligt hamnstråk fullt med kaféer, restauranger och barer i alla prisklasser. Den 17 juni ordnar området också gratis marknad med musik, konst, filmer och mat.

Trend: Bakning

Mina egna favoriter är Levains (Vävaregatan 6) "Pasteis de nata" och potatisrisekan på Restaurang Werner (Bulevarden 12).

Docksstranden

Området vid Fabriksgatans västra ända har börjat pulsera. Kolla in Basbas & Staff Wine Bar (Fabriksgatan 27–29) och Fabrik som öppnar senare i sommar (Fabriksgatan 25).

Mat i mobilen

Appar med hemleverans har ytterligt höjt tempot i restaurangköken. Varför inte beställa käk till nästa picknick i parken via Wolt?

BLAND MOLNEN. 2016–2017 var året då Helsingfors fick helt nya fågelperspektiv: Allas Sea Pool, Clarionhotellets bar på Busholmen, Stockmanns takterrass och många fler. Bild: Visit Helsinki/ Lauri Rotko

Takterrasser

Vi har aldrig varit bortskämda med takterrasser här, men plötsligt kan man beundra sommarstaden från Allas Sea Pool, Stockmann Roof och Bar Con (Kampens köpcentrum). Själv drömmer jag om att öppna restaurang högst uppe på Stora Ensos marmorkloss.

"PARKLET". Många parkeringsrutor gjordes om till något helt annat i år. En särskilt lyckad parklet är Restaurang Pastis uteservering på Lilla Robertsgatan. Bild: Restaurang PAstis

Parklets

Staden gav möjlighet att hyra parkeringsrutor för andra ändamål än bilar, och krögarna har slagit upp en massa fantasifulla sommarterrasser som livar upp stadsbilden.

Restauranghelheten Kortteli

Köpcentret Kampens femte våning är en lyckad och behändig restaurangoas som överraskade alla skeptiker.

HUNDAR VÄLKOMNA. I år sänkte många krögare på tröskeln för fyrfotade vänner. Bild: Colourbox

Hund som kund

Krögarna har ytterligt sänkt tröskeln för stadens hundar och nu är fyrfotade vänner välkomna till allt fler ställen. Gillar skarpt!

Stora Robertsgatan

Rödbergens gata nummer ett gör comeback! En efterlängtad storsatsning från staden ska vara klar i höst. Redan nu har nya coola butiker och krogar öppnat, bland andra Jackie (Stora Robertsgatan 21) som serverar utmärkt pizza, soft ice och cocktails.

CYKEL-HELSINGFORS

Matti Hirvonen , verksamhetsledare på Pyöräilykuntien verkosto, en förening som arbetar för bättre och säkrare vardagscykling i Finland.

Bild: Ksf Media

Nya Banan

Nästan all den infrastruktur som numera byggs för cykeltrafiken är av högsta kvalitet. Ett konkret exempel är det pågående utbyggandet av cykelvägen Banan. Det nya stråket löper norrut från Böle station.

Hurra för Banan! Cyklisterna jublar över den nya delen av Banan som byggs just nu och som löper norrut från Böle station. Bild: Visit Helsinki

Nya röda cykelvägar

Många cykelvägar i centrum har förnyats med fantastiskt resultat. Tidigare fanns det till exempel ett farligt avsnitt där Helsingegatan möter Tölö sporthall och Operans hörn. Nu är området rena rama Köpenhamn med enkelriktade cykelvägar som är tydligt markerade med röd färg. Det är glasklart för både bilar, fotgängare och cyklister var man ska åka och arrangemanget känns tryggt och smidigt. Flera rödmålade, enkelriktade cykelvägar planeras också på andra håll i staden. För det här kan man tacka stadens nya planeringsdirektiv för cykeltrafiken, som på ett förtjänstfullt sätt implementerats hos hundratals tjänstemän. Bra jobbat!

Cykel på tåget

Från och med den 19 juni får man ta med hojen på alla HRT:s närtåg, också under rusningstid och alldeles gratis. Som socker på bottnen har man byggt en massa nya cykelställningar vid tåg- och metrostationerna. Många är försedda med tak och är sådana att man kan låsa cykeln vid ramen.

Kronbroarna

Tack vare de nya broarna får tiotusentals helsingforsare en direkt 15-minuters cykelväg till centrum från Kronbergsstranden och Degerö, i hisnande vackra landskap.

Stadscyklarna

I år har både stationerna, cyklarna och cyklisterna blivit mångdubbelt fler. Mycket lyckat!

Årets cyklist Sanna Stellan slår ett slag för vardagscyklingen. Bild: Pyöräkuntien verkosto

Sanna Stellan , skådespelare och "Årets cyklist"

Cykelmärkta metrovagnar

En liten förändring med stor effekt är cykel-klistermärkena som numera finns på en del metrovagnar. Förr kunde jag känna sura blickar bränna när jag klämde in min cykel i metrovagnen, men klistermärket får attityderna att mjukna när folk ser att det faktiskt är tillåtet.

Strandlinjen

Stadens strandlinje har utvecklats och havsutsikten är extra härlig att njuta av från cykelsadeln: Allas Sea Pool, Löyly och Café Birgitta. Mer sådant!

Skärgården

Det här har inget med cykling att göra men jag kan inte låta bli att berömma de nyöppnade öarna Mjölö och Skanslandet i stadens skärgård. Till mina årliga utflyktsmål hör också Fagerö utanför Nordsjö.

ÄLSKADE SKÄRGÅRD. Under fjolåret blev Skärgårds-Helsingfors ännu mer tillgängligt. Lonna fick en bastu, Skanslandet utvecklade turismen och för några dagar sedan öppnade Mjölö för sommarturisterna. Bild: Visit Helsinki / Meri Marttinen

STADSPLANERING

Lisää kaupunkia Helsinkiin -gruppen på Facebook samlar över 14 000 stadsbor kring daglig – och stundvis eldig – diskussion om olika stadsplaneringsprojekt. Gruppen vill se ett tätare bebyggt Helsingfors med förutsättningar för storstadsliv, promenadstråk och gatustensaffärer och driver en aktiv politisk agenda för sin sak. När administratörerna frågade medlemmarna vad de är nöjda med fick de bland annat följande svar:

Bild: Ksf Media

Generalplanen

Efter mycket om och men godkändes den nya generalplanen som öppnar för tätare bebyggelse, stadsboulevarder och massor med nya bostadsområden. Det gillar den här gruppen!

Bild: Kone Park

Kontor blev bostäder

Kone-huset i Munksnäs har byggts om från kontorslokal till 83 splitternya bostäder med jättelika fönster som vetter ut över parken. Intill lokalerna uppfördes ett nybygge med ytterligare 11 bostäder.

Forsby sjukhus

I december godkändes detaljplanen för området kring Forsby sjukhus, som byggs om och byggs ut till inte mindre än 3 000 nya bostäder.

RUGGIGT POSTHUS BLEV SNITSIGA BOSTÄDER. Att bygga om Pohjolaplatsen i Kottby är ett av årets mest lyckade beslut, anser en av medlemmarna i gruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin. Bild: Arkitektbild

Pohjolaplatsen i Kottby

Området får ett rejält ansiktslyft när den gamla posten försvinner och det nya bostadshuset växer fram.

FRÅN ÖST TILL VÄST. Beslutet att bygga Spår-Jokern togs jublande emot av många medlemmar i Facebookgruppen Lisää kaupunkia Helsinkiin. Bild: Arkitektbild

Spår-jokern

Spårvägslinjen som länkar samman Östra centrum med Kägeludden i Esbo lyfts fram av flera gruppmedlemmar. Linjen ersätter en av de mest fullsatta busslinjerna i Helsingfors, 550, och gör det lättare att röra sig mellan öst och väst då man inte behöver åka genom centrum. Samtidigt livas områdena kring hållplatserna upp med nybyggen i bland annat Kvarnbäcken, Kasåker, Vik, Åggelby, Månsas, Haga och Sockenbacka. Stadsfullmäktige i Helsingfors och Esbo beslutade om byggandet av Spår-Jokern i juni 2016. Byggandet ska starta 2019.

Månsas köpcentrum

Det grånande gamla köpcentret revs och nu byggs fräscha nya bostäder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning