Grattis maestra Mälkki!

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det är måhända onödigt att återigen göra en poäng av könet, men det går inte att förbise hur Mälkki på många arenor spräcker glastaket med besked.

Det är bara att gratulera Susanna Mälkki, 48, till Nordiska rådets musikpris! Framför allt är det lätt att hålla med om prismotiveringen, som pekar ut Mälkki som en dedikerad maestra inom den klassiska och nutida musikens värld. Hon framställer gamla mästerverk i ny dager och överraskar lyssnaren med nya och oanade nyanser.

Mälkki gör en på många sätt formidabel dirigentkarriär. I efterhand kan man säga att Helsingfors stadsorkester gjorde ett kap, när man engagerade Mälkki som chefdirigent med början hösten 2016. Att hon ett år senare tillträdde som första gästdirigent för Los Angeles-filharmonikerna (Esa-Pekka Salonens gamla orkester) säger något om vilken liga hon dirigerar i.

Om man tittar på resultatet av hennes konstnärliga planering blev den första säsongens franska tema med HSO särskilt läckert, med överraskningar och godbitar varje vecka. Innevarande säsong har varit mera konventionellt upplagd, även om den också har bjudit på delikata stunder. Som arbetsledare i orkesterfabriken förefaller Mälkki omutlig, som om hon aldrig tummade på sina konstnärliga målsättningar eller sänkte ribban för att tillfredsställa någon annans behov.

Nordiska rådets musikpris är en anrik institution, och även om valet av Susanna Mälkki inte var någon stor överraskning, var det desto mer välkommet.

Det är måhända onödigt att återigen göra en poäng av könet, men det går inte att förbise hur Mälkki på många arenor spräcker glastaket med besked – och i samma veva banar väg för kommande profiler och pristagare.

Wilhelm Kvist Musikredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning