Gratisresor och hyrrosor på kvinnodagen

Rosor har åtgång på kvinnodagen – här säljs de på torget i Moskva. Bild: All Over Press/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Strejker och demonstrationer i all ära. Internationella kvinnodagen uppmärksammas också genom att utlysa helgdag, genom att stänga ute männen från etern och genom gratis bussresor.

Gratis inträde till museum

Helgon och prostituerade, gudinnor och borgare, intellektuella och konstnärer, madonnor och revolutionärer. För att hylla den "feminina världen" lyfts konstverk gjorda av och med kvinnor fram på kulturarvsplatser runt om i Italien. Kvinnor får gå gratis på landets museer, skriver The Independent.

Fram till den Internationella kvinnodagen har Instagramkontot för Italiens museer fokuserat på konst som visar kvinnor. Kulturdepartementet uppmuntrar också till en digital skattjakt genom museerna; hitta och fotografera kvinnor i konstverk och posta bilderna i sociala medier märkta #8marzoalmuseo.

Riv biljetten i Rajasthan

Under 24 timmar är det gratis för kvinnor att ta bussen i den indiska delstaten Rajastahn. Det är det statliga bussbolaget RSRTC som bjuder på resan, rapporterar nyhetsbyrån PTI.

Rysk uthyrning av rosor

Medan många länder använder kvinnodagen i kampen för jämställdhet är den i Ryssland snarare en motsvarighet till Mors dag eller Alla hjärtans dag. Fruar, flickvänner och mammor överöses oftast med godis och blommor – men för den som inte vill förlita sig på sina näras förmåga att komma med storslagna gåvor finns nu en annan lösning.

Lagom till kvinnodagen marknadsförs nämligen en tjänst där ryssar kan hyra en jättebukett med 101 rosor – 1 000 rubel för tio minuter – för att ta de perfekta bilderna till sitt Instagramkonto, skriver The Moscow Times. Tomma påsar från ledande designmärken och lyxvaruhuset TSUM hyrs också ut.

Inga män i etern

Radio ABC i Canberra i Australien väljer att kicka ut männen från onsdagens sändningar. Med enbart kvinnliga journalister vid mikrofonerna kommer mediebolaget att fokusera på jämställdhet och lyfta fram den "extraordinära bredd av talang" som finns inom företagets alla områden.

Bara kvinnor i flygbesättning

Flygbolaget Air India säger sig nyligen ha genomfört den första passagerarflygningen i världen som skötts av en besättning av bara kvinnor. Det indiska flygbolaget har förhoppningsfullt hört av sig till Guinness rekordbok efter resan.

Air India kommer att göra andra flygningar med enbart kvinnlig besättning för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Efter rapporter om tafsande medpassagerare började företaget i januari även att sälja platser i särskilda kvinnoavdelningar, skriver BBC.

Kvinnodag = helgdag

Flera länder, däribland Afghanistan, Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Burkina Faso, Kambodja, Kina (enbart för kvinnor), Kuba, Georgien, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Madagaskar (enbart för kvinnor), Ryssland, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ukraina, Uzbekistan, Vietnam och Zambia uppmärksammar Internationella kvinnodagen genom att göra den till en officiell helgdag.

Internationella kvinnodagen uppmärksammas världen över, och hyllar kvinnors framgångar såväl politiskt som socialt samtidigt som kraven på full jämställdhet lyfts på agendan. Dagen uppmärksammas den 8 mars varje år och är inte bunden till någon särskild grupp.

Hur uppkom Internationella kvinnodagen?

Rötterna kan spåras till 1908 då 15 000 kvinnor marscherade genom New York och krävde rösträtt, bättre lön och kortare arbetstid. Ett år senare uppmärksammades den första nationella kvinnodagen i USA, den 28 februari.

1910 lade den tyska socialdemokraten Clara Zetkin fram idén om en internationell kvinnodag. En konferens med över hundra kvinnor från 17 länder enades kring förslaget och Internationella kvinnodagen var född. 1913 beslutades att den skulle uppmärksammas den 8 mars.

Den ryska revolutionen inleddes 8 mars 1917 då kvinnor i huvudstaden Petrograd demonstrerade för "bröd och fred" och drog med sig arbetare och soldater i protesterna. Erkändes 1975 av FN.

Vilket är årets tema?

#BeBoldForChange. Tanken är att uppmuntra människor att kliva fram och vidta banbrytande åtgärder för att driva kampen för jämställdhet.

Finns det en motsvarighet för män?

Ja. Internationella mansdagen infaller den 19 november varje år och uppmärksammas i 60 länder världen över.

Källa: The Telegraph

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning