Gratis interrail för den som fyller 18 år? Frågan finns på EU:s agenda

Bild: Mostphotos

Den som fyller 18 år i EU kan börja hoppas på presenter även från Bryssel – åtminstone om ledaren för EU-parlamentets största partigrupp får råda.

– Vad skulle hända om varje ungdom skulle få en gratis interrail-biljett på sin 18-årsdag för att kunna upptäcka Europa? frågade sig Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP i samband med kommissionsordförande Jean-Claude Junckers årliga tal om läget i EU i mitten av september.

Bara några få veckor senare har nu frågan förvandlats till något som EU-kommissionen lovat göra ett formellt uttalande kring, inplanerat under titeln "18-årsdagsinterrail-biljett för Europa" till nästa veckas EU-parlamentssession i Strasbourg.

"Tack till alla andra grupper i parlamentet för ert stöd att sätta interrail på nästa veckas agenda", konstaterar Weber själv på Twitter.

Något besked från EU-kommissionen om hur den egentligen ser på planerna – eller hur de i så fall skulle kunna bekostas – har dock ännu inte gått att få.

Liknande idéer har funnits redan tidigare, bland annat om att på försök ge varsitt gratiskort till 2 500 slumpvis utvalda EU-medborgare mellan 18 och 25 år. Kostnaden för det projektet, som ännu aldrig blivit av, har beräknats till cirka 1,1 miljoner euro.

Om gratisbiljetten skulle behöva ges till alla EU:s uppskattningsvis cirka 5,5 miljoner 18-åringar skulle notan i stället landa på drygt 2,2 miljarder euro.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning