Gratis interrail för den som fyller 18 år? Frågan finns på EU:s agenda

Bild: Mostphotos

Den som fyller 18 år i EU kan börja hoppas på presenter även från Bryssel – åtminstone om ledaren för EU-parlamentets största partigrupp får råda.

– Vad skulle hända om varje ungdom skulle få en gratis interrail-biljett på sin 18-årsdag för att kunna upptäcka Europa? frågade sig Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP i samband med kommissionsordförande Jean-Claude Junckers årliga tal om läget i EU i mitten av september.

Bara några få veckor senare har nu frågan förvandlats till något som EU-kommissionen lovat göra ett formellt uttalande kring, inplanerat under titeln "18-årsdagsinterrail-biljett för Europa" till nästa veckas EU-parlamentssession i Strasbourg.

"Tack till alla andra grupper i parlamentet för ert stöd att sätta interrail på nästa veckas agenda", konstaterar Weber själv på Twitter.

Något besked från EU-kommissionen om hur den egentligen ser på planerna – eller hur de i så fall skulle kunna bekostas – har dock ännu inte gått att få.

Liknande idéer har funnits redan tidigare, bland annat om att på försök ge varsitt gratiskort till 2 500 slumpvis utvalda EU-medborgare mellan 18 och 25 år. Kostnaden för det projektet, som ännu aldrig blivit av, har beräknats till cirka 1,1 miljoner euro.

Om gratisbiljetten skulle behöva ges till alla EU:s uppskattningsvis cirka 5,5 miljoner 18-åringar skulle notan i stället landa på drygt 2,2 miljarder euro.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46