Gratis hpv-vaccin för danska pojkar

Den danska regeringen föreslår gratis hpv-vaccin också för pojkar. Bild: TT/NTB/Heiko Junge

Danska pojkar ska från tolv års ålder erbjudas gratis hpv-vaccin. Det föreslår den danska regeringen, som vill se de gratis vaccinationerna komma igång från och med den 1 juli.

– Det är en riktigt bra idé, säger Tue Flindt Müller i den danska läkarföreningen till nyhetsbyrån Ritzau.

Genomförandet kommer att leda till att färre kommer att smittas med hpv-virus, både pojkar och flickor, förutspår han. Efter medieuppmärksamhet kring risken för biverkningar är det många flickor i Danmark som avstår från att vaccinera sig, trots att rapporteringen inte byggde på vetenskapligt belagda fakta, konstaterar han.

– Det gör det ännu viktigare att både män och kvinnor vaccineras, för män kan ju smitta kvinnor som inte är vaccinerade.

Organisationen Kræftens Bekæmpelse välkomnar också förslaget. Utöver skydd mot livmoderhalscancer hos kvinnor kan vaccinering av pojkar även minska risken för cancer i mun och svalg hos både män och kvinnor, enligt överläkare Janne Bigaard, som är talesman för organisationen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning