Gratis hpv-vaccin för danska pojkar

Den danska regeringen föreslår gratis hpv-vaccin också för pojkar. Bild: TT/NTB/Heiko Junge

Danska pojkar ska från tolv års ålder erbjudas gratis hpv-vaccin. Det föreslår den danska regeringen, som vill se de gratis vaccinationerna komma igång från och med den 1 juli.

– Det är en riktigt bra idé, säger Tue Flindt Müller i den danska läkarföreningen till nyhetsbyrån Ritzau.

Genomförandet kommer att leda till att färre kommer att smittas med hpv-virus, både pojkar och flickor, förutspår han. Efter medieuppmärksamhet kring risken för biverkningar är det många flickor i Danmark som avstår från att vaccinera sig, trots att rapporteringen inte byggde på vetenskapligt belagda fakta, konstaterar han.

– Det gör det ännu viktigare att både män och kvinnor vaccineras, för män kan ju smitta kvinnor som inte är vaccinerade.

Organisationen Kræftens Bekæmpelse välkomnar också förslaget. Utöver skydd mot livmoderhalscancer hos kvinnor kan vaccinering av pojkar även minska risken för cancer i mun och svalg hos både män och kvinnor, enligt överläkare Janne Bigaard, som är talesman för organisationen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning