Gratinerade sicilianska köttbullar

Köttbullar går att smaksätta i oändlighet. Här får de Medelhavssmak med mozzarella, pecorino, oregano och arrabbiatasås. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är vansinnigt gott, trots fusk med färdigköpt pastasås. Är du mer ambitiös kokar du förstås din egen sås.

Till 4 portioner, 1 timme

1/2 dl russin, gärna gula

1/2 dl balsamvinäger

150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)

500 g kalvfärs

1 knippa bladpersilja, finhackad

1/2 dl ströbröd

50 g pinjenötter

1 citron, skalet

1 tsk torkad oregano

50 g riven pecorino + lite extra

nymalen svartpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

salt

olivolja

1 burk arrabbiatasås

1 mozzarella

1/2 kruka basilika

Att äta till:

spagetti

grönsallad

Gör så här:

Lägg russinen i blöt i balsamvinäger i 5 minuter.

Skär upp salsiccian och skrapa ur innanmätet. Blanda med kalvfärs, persilja, ströbröd, pinjenötter, rivet citronskal och oregano. Riv ned pecorino och blanda i russinen med balsamvinägern. Krydda med peppar och cayenne och en liten nypa salt. Rulla köttbullar. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn dem i omgångar i ett par minuter tills de får färg runt om.

Häll upp tomatsåsen i en ugnsform. Fördela köttbullarna ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med rivna basilikablad, avsluta med extra pecorino. Gratinera i 200 grader i 15–20 minuter. Koka spaghettin. Garnera med basilika och servera med spaghetti och servera med grönsallad och pasta.

Mia Gahne/TT

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning