Gratinerade sicilianska köttbullar

Köttbullar går att smaksätta i oändlighet. Här får de Medelhavssmak med mozzarella, pecorino, oregano och arrabbiatasås. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är vansinnigt gott, trots fusk med färdigköpt pastasås. Är du mer ambitiös kokar du förstås din egen sås.

Till 4 portioner, 1 timme

1/2 dl russin, gärna gula

1/2 dl balsamvinäger

150 g rå fänkålssalsiccia (eller annan god rå korv)

500 g kalvfärs

1 knippa bladpersilja, finhackad

1/2 dl ströbröd

50 g pinjenötter

1 citron, skalet

1 tsk torkad oregano

50 g riven pecorino + lite extra

nymalen svartpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

salt

olivolja

1 burk arrabbiatasås

1 mozzarella

1/2 kruka basilika

Att äta till:

spagetti

grönsallad

Gör så här:

Lägg russinen i blöt i balsamvinäger i 5 minuter.

Skär upp salsiccian och skrapa ur innanmätet. Blanda med kalvfärs, persilja, ströbröd, pinjenötter, rivet citronskal och oregano. Riv ned pecorino och blanda i russinen med balsamvinägern. Krydda med peppar och cayenne och en liten nypa salt. Rulla köttbullar. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn dem i omgångar i ett par minuter tills de får färg runt om.

Häll upp tomatsåsen i en ugnsform. Fördela köttbullarna ovanpå. Riv mozzarellan i bitar och strö över tillsammans med rivna basilikablad, avsluta med extra pecorino. Gratinera i 200 grader i 15–20 minuter. Koka spaghettin. Garnera med basilika och servera med spaghetti och servera med grönsallad och pasta.

Mia Gahne/TT

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39