Gratäng på palsternacka

Gratängen mättar rejält och en god lagrad ost bryter av bra mot den söta palsternackan. Servera gärna med en fräsch sallad. Bild: Lee Kearney/TT

Palsternackan är en användbar rotfrukt som hamnat lite i skymundan av moroten. Här blir den huvudingrediensen i en krämig gratäng till dess ära.

Krämig gratäng med palsternacka För 4 portioner, 40 minuter Vegetariskt tips: Välj bort sidfläsket och ersätt med 1–2 nypor rökt salt.

500 g medelstora palsternackor

1 purjolök

200 g varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 dl vatten

1 buljongtärning

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk, 3 %

1 dl grädde

salt

svartpeppar

50 g lagrad ost, grovriven, t ex prästost eller cheddar

Att äta till:

blandad sallad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternackorna på längden i fyra delar. Snitta purjolöken längs med och skölj ren under rinnande kallt vatten. Dela i grova bitar.

2. Tärna fläsket smått. Hetta upp hälften av smöret och stek riktigt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Koka under tiden upp vatten med buljong och koka grönsakerna mjuka i 5 minuter, palsternackan ska fortfarande ha en rå kärna kvar i mitten.

4. Spara och sila kokspadet. Hetta upp resten av smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och fräs i 1 minut. Tillsätt kokspadet under vispning och häll i mjölk och grädde. Låt såsen få ett uppkok, smaka av med salt och peppar.

5. Lägg grönsaker och fläsk i en gratängform och häll över såsen. Toppa med riven ost. Gratinera till fin färg. Servera med en god sallad.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning