Gratäng på endive

Endive är en spännande grönsak med en skön beska som bryter av mot allt det krämiga. Bild: Janerik Henriksson/TT

Endive är det inte så ofta man använder. Om man sjuder dem sakta försvinner den bittraste beskan och kvar får du en härligt saftig grönsak. Som gjord för gratäng.

Endivegratäng med grönkål och rökt skinka

Till 4 portioner, 75 minuter

4 endivehuvuden

1–2 citroner

1 msk socker

1/2 tsk salt + extra

cirka 100 g grönkål

2 msk smör

2 msk vetemjöl

cirka 4 dl mjölk

1/2 dl torrt vitt vin

1 msk dijonsenap

1 tsk rökt paprikapulver

riven muskotnöt

100 g riven ost med smak, t ex cheddar

4–6 skivor rökt skinka eller stekt bacon

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Lägg endiverna i en vid panna och fyll med vatten så att det täcker. Tillsätt 1 matsked citronsaft, socker och salt. Lägg på ett mindre lock så att endiverna pressas ned. Koka upp och sjud cirka 30–40 minuter. Låt rinna av och svalna. Pressa ut sista vätskan och dela dem på hälften.

2. Skär grönkålen i mindre bitar och låt mjukna i en kastrull med varmt vatten. Låt svalna och krama ur vattnet.

3. Smält smör i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Avsluta med vitt vin och citronsaft. Vispa ned dijonsenap, lite rivet citronskal, paprikapulver och muskot. Lägg i osten, men spara lite. Salt och peppar.

Varva endiver, grönkål och skinka i en gratängform. Häll över ostsåsen och toppa med ost. Gratinera cirka 25 minuter i 200 grader eller tills ytan får en fin gyllene färg.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning