Gratäng med rostad blomkål och tomatsås

Blomkål och gratäng är en match "made in heaven". Bild: Janerik Henriksson/TT

Blomkål är otroligt gott och blir ännu godare om den får rostas i ugnen. Här hamnar den i en enkel, men ack så läcker liten gratäng.

För 3–4 portioner, 75 minuter

1 stort blomkålshuvud

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

1 burk färdig tomatsås, à ca 400 g

cirka 1 1/2 dl färskriven parmesan

1 mozzarella, riven i bitar (ta 2 för extra ostmys)

cirka 1 1/2 tsk oregano

Gör så här:

1. Skär blomkålen i buketter. Lägg ut dem i en långpanna eller på en plåt och ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Rosta i 225 grader i ugnen tills de börjar få lite färg, cirka 20 minuter. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna något. Sänk temperaturen till 200 grader.

2. Täck botten av en gratängform med ett lager tomatsås. Strö över lite parmesan, följt av ett lager blomkål, lite av mozzarellan och oregano. Upprepa.

3. Avsluta med ett lager tomatsås, parmesan och oregano. Gratinera i cirka 30-40 minuter eller tills ytan blir gyllenbrun och bubblande. Låt svalna något innan servering.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46