Gräsrötter ska stödja Allas

Bild: Karl Vilhjálmsson

Utomhusbadet Allas ska få en ny huvudbyggnad. Finansieringen sker genom gräsrotsfinansiering. Målet är att få ihop mellan 400 000 och 800 000 euro.

Utomhusbadet Allas, som öppnade i september, ligger i kilen mellan Salutorget och Skatudden i Helsingfors, och har på kort tid gjort oanad succé med över 40 000 badgäster fram till mitten av november.

Nu är meningen att bättra på servicen genom att bygga en ny huvudbyggnad med bland annat kafé och krog för 500 gäster jämte ytterligare 1 000 platser på nya altaner. I nybygget ryms också ett Östersjöcenter.

Samtidigt bemöter man kritiken kring otillräckliga omklädningsutrymmen och bygger om och förstorar, och satsar också på rymligare förvaringsskåp. Byggnadsarbetena startar i december och färdigställs i april.

– Man kan lugnt säga att vi blev överraskade av mängden besökare, och lystrar nu till deras önskemål om bättre omklädningsrum, säger eldsjälen bakom Allas, Raoul Grünstein.

Nybygget och förbättringarna betyder att Allas stänger ungefär i mitten av december och öppnar på nytt i april.

– Allas ska i framtiden givetvis hålla öppet året runt, och är den enda finländska varmvattenbassängen som är utomhus. Folk har gillat tanken om att simma i varmt vatten medan det snöar.

Utomhusbadet startar nu så kallad crowdfunding, det vill säga gräsrotsfinansiering där vem som helst kan gå in med vilken summa som helst.

Insamlingen pågår till 22 december och siktet är att få ihop mellan 400 000 och 800 000 euro. Grünstein uppger att moderbolaget bakom Allas, Tölö Urban, går in med en insats på 200 000 euro.

När Allas byggdes genomförde man projektet med gräsrotsfinansiering och fick i september 2015 ihop nästan 815 000 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning