Gräsrotsinsamling får hem Lotta Backlunds bror efter sjukdomsattack

Lotta Backlund. Arkivbild. Bild: Niklas Tallqvist

Lotta Backlund, tidigare känd som bland annat standup-komiker och samlingspartistisk riksdagsvalskandidat, samlade in donationer via sajten Gofundme för att flyga hem sin svårt sjuke bror från USA till Finland. Nu har kampanjen uppnått sitt mål.

Brodern Carl-Johan "Calle" Backlund är tidigare landslagsrepresentant för Finland i amerikansk fotboll och bosatt i San Francisco. Natten den 9 juni drabbades han av en massiv hjärninfarkt och transporterades i ilfart till sjukhuset Stanford, skriver Lotta Backlund på det Gofundme-konto som upprättats för att samla in stöddonationer till brodern.

Också Finlands amerikanska fotbollslandslag Roosters har delat Backlunds upprop på Twitter under parollen "En gång en Rooster, alltid en Rooster" och uppmanat sina följare att donera pengar.

Calle Backlund saknar sjukförsäkring i USA, och enligt sjukhusets regler skulle han således skrivas ut så fort han inte längre svävade i livsfara även om han fortfarande var medvetslös. En hjärninfarkt i den klass som Backlund drabbats av kräver vanligtvis åratal av tung rehabilitering.

Enligt Gofundme-sidan behövdes de insamlade pengarna för att betala för den specialiserade sjuktransport som krävs för att flyga den svårt sjuke Calle Backlund över Atlanten tillbaka till Finland där han kan få fortsatt rehabiliteringsvård.

Enligt den senaste uppdateringen på Backlunds Gofundme-sida har insamlingen nu uppnått den summa som krävs för att få hem Calle och processen uppges ha satt i gång: "Bollen är i rullning" skriver Lotta Backlund på engelska på sidan.

De anhöriga skriver att de är överväldigade av människors generositet och kärlek och uppmanar människor att inte längre donera pengar via insamlingen.

Gofundme är en plattform för gräsrotsfinansiering som grundades år 2010 för att enskilda användare skulle kunna samla in donationer för ändamål som att finansiera bröllopsfester, starta företag eller arrangera olika slags kulturprojekt.

Sidan har ändå snabbt blivit mest populär som ett verktyg för amerikaner att samla in pengar för dyra sjukvårdsbehandlingar som inte täcks av deras sjukförsäkring.

Gofundme har officiellt gått ut med att de är "ledande inom medicinsk gräsrotsfinansiering" skriver nyhetssajten Forbes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning