Gräshoppor och sopkarl i stället för julgubbe – bara fantasin sätter gränser för festen

Finanskrisen för tio år sedan satte stopp för extravaganta julfester. Också i finansbranschen firas det numera med måtta. Bild: Mostphotos

Det lackar mot jul och även mot julfest med kollegerna på jobbet. Variationsrikedomen mellan hur man firar personaljulfest är stor. Priset för årets mest finurliga julfest tar Folkhälsan med sitt återvinningstema.

Smakar det så kostar det – talesättet stämmer inte nödvändigtvis om man vill få till stånd säsongens bästa firmafest. HBL har ringt runt till olika arbetsgivare och frågat hur de firar julfest.

Samfundet och förbundet Folkhälsan hade sitt personalparty redan förra veckan och rapporterna från festen är muntra. Kommunikationschef Camilla Westerlund berättar hur yngre engagerade kolleger slog fast att årets festtema skulle vara återvinning. Det innebar att borden dukades med udda borddukar som folk hade med sig hemifrån och maten var genomgående vegetarisk, bortsett från drinktilltugget som serverades med aperitifen: snittar med krispiga gräshoppor.

Folkhälsans julfest för en vecka sedan hade återvinning som tema. Menyn var helt vegetarisk bortsett från de här läckra drinktilltuggen med gräshoppor. Bild: Hanna Rundell

På Folkhälsan har kutymen varit att alla tar med sig en liten gåva som sätts i en säck och delas ut av julgubben i egen hög person. Men i år dök inte tomtefar upp. I stället gästades festen av en sopkarl med soptunna. Bakom sopkarlens täta skägg och nerdragna keps gömde sig nya vd:n Georg Henrik Wrede som också i övrigt hade satsat stort på återvinningstemat: Då han inte spelade rollen som sopkarl var han iklädd en stilig återvunnen dräkt som härstammade från en estnisk opera.

Folkhälsans nya vd Georg Henrik Wrede tog personalfestens återvinningstema på stort allvar och skrudade sig i en ståtlig återvunnen dräkt som härstammar från en estnisk operaföreställning. Bild: Folkhälsan/Hanna Rundell

Namnet till trots firar Folkhälsans personal inte alkoholfritt.

– Nå nej. Inte är vi någon nykterhetsorganisation, svarar Camilla Westerlund då HBL undrar om saken.

Folkhälsans finurliga festtema bevisar att pengarna inte behöver vara avgörande för att få till stånd en minnesvärd fest.

Finanskrisen tog kål på extravagansen

Överlag verkar det som om många företag och organisationer har en måttfull festbudget, även till exempel inom finansbranschen. Kapitalförvaltare som HBL har talat med låter förstå att det för tio år sedan gick vildare till, men börskraschen 2008 lade sordin på överdådiga fester. I dag är kutymen trerätters middag på restaurang med tillhörande måltidsdrycker och möjligtvis fri bar.

Samtidigt som många ordnar temajulfester där man klär ut sig, är det minst lika vanligt med traditionella personalfester. Just i dag finns det en liten risk att en del av Aktias personal i huvudstadsregionen vaknar upp med en lätt baksmälla som en följd av gårdagens middag på Restaurang Börs. Klädkoden för tillställningen med 300 anställda var mörk kostym och efter måltiden stod dans på programmet.

Musikalbesök

Svenska litteratursällskapet har ingen julfesttradition utan brukar fira på olika sätt från år till år. Den här gången bjuder SLS personalen på musikalen Chess. Dessförinnan vankas det middag på kontoret och efter teaterbesöket blir det sannolikt efterfest ute på stan för dem som vill.

I fjol hade SLS förbudslagen som tema på julfesten. Folk klädde ut sig i tidsenliga 20-talskläder och vetskapen om att dryckerna var "förbjudna" gjorde att de sannolikt smakade extra gott. Det är inte heller länge sedan SLS hade personalfest med Harry Potter-tema, en julfest som hölls i SLS neoklassicistiska byggnad på Riddaregatan som lämpade sig väl för en häxfest på Hogwarts.

På Marthaförbundet är det kutym att de nyanställda ansvarar för julfestarrangemangen som är en överraskning för resten av personalen.

– Det brukar vara något kreativt som tar fasta på välmående, alternativt brukar vi ha kulturellt program med efterföljande middag, berättar Marina Nygård tillförordnad ekonomirådgivare på Marthaförbundet och engagerad i festförberedelserna.

Mysigt återvinningstema där de anställda har tagit med sig udda borddukar hemifrån. Bilden är från Folkhälsans personaljulfest förra veckan. Bild: Hanna Rundell

Eftersom flera av Martaförbundets anställa till vardags å jobbets vägnar står vid köksspisen ser man det hos marthorna som viktigt att middagen intas på restaurang för att folk ska slippa arbeta på festdagen.

Måttliga och törstiga lärare

En intressant fråga är givetvis hur lärarna, som till vardags måste vara exemplariska förebilder för barn och unga, firar då de för en gångs skull har möjlighet att umgås utanför lärarrummet.

– Läraryrket är påfrestande och därför är det inte ovanligt att lärarfester brukar förknippas med alkohol. Men det beror förstås på var skolan ligger. I bibelbältet går det lugnare till än i huvudstadsregionen, säger en person med god insyn i den finlandssvenska skolvärlden.

Niklas Wahlström, rektor för Gymnasiet Grankulla samskola, skriver inte helt under påståendet.

– Hos oss går det väldigt städat till. I år går vi på restaurang och äter en bit mat och umgås.

Men Wahlström är väl medveten om att festandet varierar från skola till skola. Tidigare när gymnasiet firade tillsammans med lärare från andra skolor märkte han att somliga hade blötare fester.

– Men överlag tycker jag att dryckeskulturen håller på att förändras. Vi håller på att få europeiska vanor och man dricker ett eller ett par glas till måltiden.

För lärarna, liksom för andra yrkesgrupper vars lön bekostas av skattebetalarna, är julfesten ingen gratis tillställning. Gymnasielärarna i Grankulla får middagen sponsrad med 15 euro per man. Resten måste de punga ut själva.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning