Gränskontroller kvar i Sverige i tre månader till – trots kritik

På den danska sidan av Öresund utförs id-kontroll (på bilden), på den första tågstationen i Sverige gränskontroll. Bild: Björn Lindgren

Sverige förlänger de tillfälliga gränskontrollerna, som infördes för ett år sedan, med tre månader.

STOCKHOLM Gränskontrollerna, samt de id-kontroller som dessutom utförs vid Öresund, har fått skarp kritik av pendlare och också lokalpolitiker i Skåne, vilket HBL har skrivit om.

Ett år efter att gränskontrollerna infördes förlängs de nu med tre månader, har den svenska regeringen beslutat i dag. Kontrollerna är avsedda att vara tillfälliga.

För en vecka sedan kom beskedet att id-kontrollerna förlängs med tre månader.

– Det har varit ett svårt beslut eftersom pendlarna i Öresundsregionen har fått betala ett rätt högt pris för de här kontrollerna, säger inrikesminister Anders Ygeman till nyhetsbyrån TT.

Enligt honom diskuterar regeringen med Danmark om kontrollerna kan ändras för att göra det enklare för bland annat de över 8 000 personer som pendlar mellan Sverige och Danmark dagligen.

Förhoppningar finns om att de dubbla kontrollerna, id-kontrollen på den danska sidan och gränskontrollen på den svenska, ska kunna sammanföras till en. Förra veckan sade den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen också att diskussioner förs, men några andra besked har ännu inte kommit.

Enligt Anders Ygeman behövs gränskontrollerna för att "hotet mot den inre säkerheten kvarstår", som TT skriver.

Gränskontrollerna infördes förra hösten när som mest 10 000 asylsökande i veckan kom till Sverige. För hela år 2016 är prognosen över asylsökande 29 000.

Enligt TT passerar 400 000 personer per vecka gränsövergångarna vid Öresundsbron och hamnar i Skåne och Göteborg. Under augusti–oktober avvisades 425 personer medan 78 personer ansökte om asyl i samband med kontrollerna.

Id-kontrollerna, som sker i Danmark, handlar om att buss-, färj- och tågbolagen har transportörsansvar, vilket innebär att de med hot om böter har skyldighet att se till att passagerarna har giltiga identitetshandlingar. För dem som saknar pass är de på så sätt svårt att nå gränskontrollerna i Sverige.

Också Danmark, Tyskland, Österrike och Norge har infört gränskontroller, med EU:s godkännande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning