Granskning: SEB inblandat i rysk penningtvätt

SEB:s vd Johan Torgeby har tidigare sagt att bolaget "inte har några röda flaggor att oroa sig för. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Storbanken SEB har i Estland gjort affärer med misstänkta penningtvättare, med koppling till Ryssland. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.– Det är en tvättmaskin, säger Graham Barrow, brittisk penningtvättsexpert, om ett av företagen.

Drygt ett och ett halvt år efter det att Uppdrag granskning avslöjade att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år kommer nya uppgifter på samma tema. Denna gång handlar det om SEB, som enligt tv-programmet har gjort en mängd affärer med misstänkta bolag.

Det hela grundar sig på en läcka till nyhetssajten Buzzfeed, som skickade vidare den till den internationella journalistorganisationen ICIJ. Läckan omfattar fler än 2 000 dokument och visar hur storbanker gång på gång har försummat sin skyldighet att förhindra penningtvätt. Och i Sverige sticker SEB ut.

Totalt har banken i Estland haft 57 kunder som visar klassiska tecken på misstänkt penningtvätt. Det handlar sammanlagt om transaktioner värda 8,2 miljarder kronor under tidsperioden 2007–2016.

"En tvättmaskin"

Enligt UG finns tydliga kopplingar mellan SEB:s kunder och vad som kallas "den ryska tvättomaten". Det är ett projekt som totalt har tvättat mer än 173 miljoner euro, och som har tagit pengarna från Ryssland till västvärlden. SEB ska ha gjort affärer med ett av bolagen som tillhör kärnan av "tvättomaten". Det bolaget skickade 2014 900 000 euro från Storbritannien till skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, via SEB i Estland.

– Företaget är en tvättmaskin. Det borde varit en stor röd flagga, säger Graham Barrow i programmet.

De misstänkta transaktionerna med koppling till Ryssland har gjorts via SEB i Estland fram till åtminstone 2017. Enligt läckan kan 26 dåvarande kunder hos SEB kopplas till den ryska tvättomaten. Värdet på deras transaktioner uppgår till runt 24 miljoner euro.

Redan fått böter

I programmet säger sig SEB inte kunna kommentera innehållet av juridiska skäl. Men tidigare har vd Johan Torgeby uttalat sig i frågan:

– Vi jobbar bara med våra hemmamarknadskunder, våra företagskunder måste komma från den del av världen där vi befinner oss. Vi anser också att vi har en väldigt god kultur i banken vad gäller riskmedvetenhet, sade Torgeby i oktober 2018. Vd:n har också sagt att "från 2008 till i dag har vi inga röda flaggor att oroa oss för".

I slutet av juli delade Finansinspektionen i Sverige ut en miljard kronor (cirka 96 miljoner euro) i böter till SEB, för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum.

– Banken har agerat för sent och för lite, sade då generaldirektör Erik Thedéen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning