Granska islam som en helhet

Krister Kronlöf (HBL 16.6) är inne på rätt spår då han skriver om islamisterna och då han rekommenderar alla att läsa Koranen.

Likaså är Robert Björkenwall och Jaan Ungerson (HBL 20.6) då de kräver en kriminalisering av våldsverkande religion, med hänvisning till wahhabismen och salafismen.

Kronlöf kastar bollen tillbaka till mig genom att fråga vad jag anser saknas i mediernas terrorismrapportering. Vad jag saknar är en ocensurerad, objektiv och kritisk granskning av islam i sin helhet. Islamism, wahhabism och salafism existerar nämligen inte i ett vakuum åtskilt från resten av islam, utan deras rötter och ursprung går att hitta djupare inne i kärnan av själva religionen.

Jag håller därmed med Kronlöf om att det vore mycket viktigt även för alla icke-muslimer att läsa Koranen, och även islams övriga heliga skrifter. Skulle journalisterna läsa dessa skrifter så är jag övertygad om att de skulle få kunskapen att göra mer djupt gående analyser om de av radikalmuslimerna utförda terrorattackerna som sker runtom i världen i dag.

Leif Andersson Studerande i statskunskap och folkrätt, Åbo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning