Gränsbevakningen misstänker Borgå Akilles Bandy för brott

Gränsbevakningen riktar misstankar mot samtliga medlemmar i styrelsen för Akilles Bandy. Bild: Andreas Sjöblom

Gränsbevakningen upptäckte förfalskade stämplar i passet på Borgå Akilles två ryska bandyspelare. Fallet går till åtalsprövning.

Gränsbevakningen misstänker att någon i Borgå Akilles bandysektion har hjälpt till att skaffa förfalskade passtämplar till två av lagets ryska spelare. Misstanken om delaktighet i förfalskningsbrott riktar sig mot hela styrelsen.

Med de förfalskade stämplarna försökte man dölja att spelarna vistades olovligt i landet. Spelarna fastnade i en gränskontroll i mars i år. Gränsbevakningen fattade misstanke när spelarna visade upp sina pass efter att bandysäsongen hade avslutats.

En förundersökning inleddes direkt mot nio styrelsemedlemmar i Borgå Akilles bandysektion. Enligt förundersökningen hade båda spelarna fyra förfalskade Schengenstämplar i sina pass. Fallet går nu vidare till åtalsprövning till Åklagarämbetet i Östra Nyland.

I maj dömde tingsrätten i Kymmenedalen de ryska spelarna till 40 dagars villkorligt fängelse för förfalskning och brott mot utlänningslagen. De dömdes dessutom till fyra års inreseförbud till Schengenområdet.

Jari Kettunen, ordförande för Borgå Akilles Bandy, kommenterar fallet som mycket beklagligt.

– Styrelsen hade ingen aning om att det var något fel med de ryska passen. Bandy är en liten idrottsgren där vi jobbar ideellt. Men i efterhand kan jag konstatera att vi borde ha varit mer uppmärksamma, säger Kettunen.

Borgå Akilles vann brons förra ligasäsongen. Eftersom bandysäsongen är mycket kort kom de två ryska spelarna med ett tre månaders turistvisum till Finland. När visumen skulle förnyas skickades passen tillbaka till Ryssland.

– Vi trodde att det är så man brukar göra och att allting var i sin ordning.

Gränsbevakningen misstänker att en person som är bosatt i Borgå hjälpte till att skaffa fram de förfalskade stämplarna. Enligt Kettunens uppgifter hör inte denna person till föreningens styrelse.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning