Gränsbevakningen: Tiotals förfalskade intyg över coronatest vid gränsen

Polisen och gränsbevakningen försöker komma åt förfalskade coronatestintyg som bland annat säljs via nätet. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Ett tjugotal förfalskade coronatestintyg har hittills avslöjats vid finska gränsen. "Vi är övertygade om att fallen är mångfalt fler", säger kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski.

Den som reser till Finland med båt eller flyg ska helst visa upp ett negativt coronatest eller intyg över att man varit sjuk och tillfrisknat. Det blir ännu viktigare från och med maj då praxisen kring inresandet med flyg ändras.

Sedan slutet av mars har man vid Helsingfors-Vanda flygplats och Helsingfors hamn uppdagat 20 fall där intygen misstänks vara förfalskade.

– Det är överraskande många, konstaterar kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski, chef för brottskämpningsenheten vid Finska vikens sjöbevakningssektion.

I samtliga fall handlar det om personer som med hjälp av falska intyg försökt kringgå de befintliga begränsningarna och på det sättet ta sig in i landet.

– Men varför betalar folk för ett falskt intyg? Vid ankomsten med flyg erbjuds numera gratis coronatest och intygen är ännu inte obligatoriska. Tanken är ändå att var och en som kommer till Finland i framtiden ska ha ett intyg att visa upp.

Enligt Tekokoski finns det skäl att misstänka att de förfalskade intygen är mångfalt fler.

– Vi försöker ta reda på varifrån de kommer, och vem som utfärdat dem. Här samarbetar vi med sjukvårdsföretagen i vars namn förfalskningarna har gjorts.

Tekokoski ser ett stort intresse av att utreda bakgrunden till förfalskningarna.

– Det här är ett globalt fenomen som nu landat hos oss. Också vid den estniska gränsen har man avslöjat förfalskade intyg bland finländare som rest till Estland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning