Grannsämja rullar runt i Berghäll

Nappi Naapuri är en nättjänst som ska göra det lättare att komma i kontakt med sina grannar och hjälpa varandra i vardagen. Bild: Emma Grönqvist

I en av Finlands mest tätbefolkade stadsdelar finns sedan en månad tillbaka en elcykel som ska rulla för ökad gemenskap grannar emellan.

Utanför Berghälls bibliotek står den så kallade "Naapuri pyörän" parkerad. Den väntar på att någon ska dyka upp för att åka ut på en utflykt antingen med bekanta eller med totala främlingar.

– Grundidén med cykeln är att unga människor ska kunna låna den och erbjuda transport för sådana grannar som har svårt att själva röra sig, berättar Tanja Jänicke.

Exempelvis ensamma seniorer som har svårt att utföra dagliga ärenden, ska enklare kunna göra det och samtidigt få sig lite frisk luft och en diskussionsstund under färden.

Jänicke är en av grundarna till föreningen Yhteismaa rf, som också äger cykeln. Dock har de inte behövt stå för finansieringen av den.

– Vi bestämde oss för att inte direkt bara finansiera den utan ville se om folk verkligen vill ha en sådan till området, säger hon.

Föreningen startade därmed en donationskampanj där såväl privatpersoner som företag fick bidra till cykeln. Sammanlagt fick de ihop närmare 7 000 euro och kunde då införskaffa cykeln.

– Största delen av donationerna kom från privatpersoner som ville bidra med ett par tior. Det visade att folk var ivriga på att jobba för en bättre gemenskap i området, säger Jänicke.

Bokning kräver registrering

En hjärtefråga för Yhteismaa rf. är att skapa bättre gemenskap grannar emellan och därmed även minska på ensamheten. Ett stort projekt för dem har varit tjänsten Nappi Naapuri, som är ett digitalt nätverk där grannar kan komma i kontakt med varandra. Den så kallade granncykeln är nu en del av detta projekt.

– Nappi Naapuri är en sajt där vem som helst kan erbjuda hjälp eller be om hjälp av grannar. Man kan också söka nya bekantskaper eller sälja och köpa saker där via, berättar Jänicke.

För att hyra granncykeln krävs att man registrerar sig vid Nappi Naapuri-sajten. Där kan man sedan reservera cykeln, erbjuda sin skjuts eller själv be om en åktur. Om man inte har tillgång till dator kan man få hjälp via biblioteket i Berghäll.

Trots att grundtanken med cykeln är att yngre personer ska underlätta vardagen för äldre, får cykeln även lånas för andra syften.

– Klart att man också får låna den för exempelvis en utflykt med familjen eller liknande, säger Jänicke.

En tur kan förgylla dagen

Att låna cykeln är helt gratis. Den finns på Berghälls bibliotek och får lånas under bibliotekets öppettider. Då man hämtar ut cykeln krävs det att man har legitimation med sig.

Bibliotekarie Samu Eeve berättar att cykeln nog väckt intresse men att det finns utrymme för mycket mer.

– Den har varit utlånad några gånger per vecka hittills men jag hoppas allt fler vågar prova den, säger han.

Cykeln rymmer två personer utöver föraren. Från biblioteket fås hjälmar samt en filt för passagerare om så behövs. Passagerarsätena är utrustade med bälten och mjuka sittdynor.

Eeve konstaterar att Berghäll är ett perfekt område för en tjänst som denna. I den tätbefolkade stadsdelen bor många unga vuxna men även en hel del äldre människor som kanske känner sig ensamma eller som har svårt att röra sig på äldre dagar.

– Som bibliotekarie ser man hur många som verkligen är ensamma. Man lär sig att känna igen de där ansiktena på folk som kommer alla dagar och sitter ensamma och läser åtta timmar i sträck.

Eeve har själv provat cykeln och berättar att det inte alls är svårt att ta sig runt med den. Eftersom det är en elcykel är det inte tungt att trampa runt även om man har två passagerare framför sig.

Han har också hört riktiga solskenshistorier som fått honom att inse hur viktig en tjänst som denna kan vara.

– En äldre dam som skulle bli skjutsad enbart till stationen, hade under resan nämnt att hon inte sett Tölöviken på evigheter. Då tog chauffören en extra runda runt Tölöviken och damen var så lycklig efteråt, berättar han.

Jänicke håller med om att tjänster som denna är värda att satsa på. Om cykeln visar sig blir populär och tas väl hand om, ställer föreningen gärna upp på liknande projekt i andra stadsdelar.

– Jag hoppas den kommer utnyttjas så mycket det bara går. Vem väljer inte hellre en gemensam tur ute i friska luften i stället för att sitta inne i en rullstolstaxi?

En cykel för att skapa gemenskap och grannsämja samt minska på ensamhet

Kan lånas kostnadsfritt på Berghälls bibliotek

Bokning krävs på förhand via Nappi Naapuri-nätsajten www.nappinaapuri.fi/naapuripyora

Ägs av föreningen Yhteismaa rf.

Har finansierats genom donationer av privatpersoner, företag och Berghälls församling

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning