Grannländerna biter sig fast i toppskiktet

Ett kompakt Sverige gav inte Kanada särskilt många ytor att jobba på. Bild: Kenzo Tribouillard/Lehtikuva

Norge och Sverige är de två nordiska nationer som klarar sig bäst i en allt tuffare konkurrens. Mot den bakgrunden är det inte överraskande att just de två nordiska länderna tog sig till VM och väl där återfinns bland de åtta bästa.

Den stjärnglans båda nationerna någon gång hade finns kanske inte riktigt där längre. Men i gammalhederlig nordisk stil kompenserar man ett visst individuellt tapp med ett helgjutet kollektiv.

Sverige såg i långa stunder i första halvlek mot Kanada ut att ha drabbats av både solsting och prestationsångest men i andra halvlek fanns bara ett lag på planen, blågult. Tränaren Peter Gerhardssons genidrag att låta majoriteten av de största stjärnorna vila i den sista gruppspelsmatchen mot USA betalade sig tillbaka med ränta.

I den kvalmigt varma sommarkvällen var det i stället Kanada som tappade fantasi, fötter och lusten att lira. Oavsett VAR eller hur kanadensiskorna försökte komma fram stod för det mesta minst ett par svenskor i vägen. Caroline Seger kan det här med positionsspel lika bra som Sixten Korkman behärskar nationalekonomi och även om Seger var långt ifrån den enda blågula hjältinnan mot Kanada smittar hennes lugn och noggrannhet av sig på alla.

Hedvig Lindahls straffräddning hörde till de svettigare men det är som bekant inte första gången den svenska målvakten kniper en boll från elva meter. Extra skönt för Lindahl som hade en tung säsong i storklubben Chelsea.

Nu väntar Tyskland i kvarten och Sverige har allt att vinna mot en motståndare som brukar gå segrande ur leken. Sverige har inte slagit Tyskland i storturneringssammanhang på 24 år. Då det senaste inträffade år 1995 var lirare som Stina Blackstenius eller Lina Hurtig inte ens födda.

Tyskland har, fyra raka segrar till trots och noll insläppta mål hittills, flugit lite under radarn i VM. Det mesta snacket har handlat om USA, Frankrike och England. Något som sannolikt passat tyskorna rätt bra. Nu får laget kanske dessutom tillbaka tåskadade storstjärnan Dzsenifer Marozsan till kvarten och med Lyonmittfältaren är Tyskland ett betydligt bättre lag.

Tyskland har verkligen inte bjudit på någon propagandafotboll. Det har inte heller Sverige även om andra halvlek mot Kanada var ett gigantiskt kliv i rätt riktning.

I ett VM gäller det som bekant att bättra på successivt och helst hitta formtoppen under den sista veckan. Traditionellt sett något tyska fotbollslandslag ofta bemästrat rätt bra.

Historiskt hör Sverige och Norge till tungviktarna på damsidan. Sverige har en EM-titel, ett OS-silver och ett VM-silver som främsta meriter medan Norge vunnit VM, OS och EM. Men i takt med att bredden blivit allt bättre har framgångarna blivit mer tunnsådda på senare år. Norges senaste medalj på VM- eller OS-nivå är daterad till OS 2000 då laget tog silver. Sverige var tvåa i OS så sent som för tre år sedan men i takt med att penningströmmarna till damfotbollen blir stridare i de stora fotbollsländerna blir medaljmålsättningen svårare och svårare att uppnå.

Det är inte särskilt många år sedan Damallsvenskan var en av världens bästa ligor. Efter det har ligan blivit både upphunnen och varvad av ett koppel ligor i Europa. Sådant inverkar också på chanserna att hävda sig i de här sammanhangen.

Norge möter England i sin kvartsfinal och får slå ur underläge. Samtidigt har England inte heller spelat någon fantastisk fotboll så här långt. Vägen till kvarten har varit rätt bekväm men mot ett fysiskt och mentalt starkt Norge känns det som att Phil Nevilles damer måste hitta en växel till för att avancera.

Fast det vore betydligt roligare med både Norge och Sverige i semifinal.

Jonas von Wendt Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning