Grannarna om händelseförloppet: "Som i en actionfilm"

Polisen i centrala Kongsberg. Bild: Hakon Mosvold Larsen

Livet i Kongsberg lär inte bli som vanligt på länge. Dådet där en man dödade fem personer har skakat det lilla samhället.– Det är ju ett så lugnt ställe, rena rama Bullerbyn. Därför är det här så konstigt och skrämmande, säger vittnet Geir Bjerknes.

Onsdagen var en helt ordinär dag i Kongsberg, sydväst om Oslo. De 20 000 invånarna gick till jobbet och handlade på affären som vanligt.

Tills en 37-årig man började skjuta med en pilbåge. När han gripits dryga timmen senare hade fem personer avlidit, alla enligt polisen hemmahörande i staden.

– Man blir ju rädd, det är ju inget man är van vid. Det är nästan som att vara i en actionfilm, säger Geir Hedenstad Innleggen till VG.

"Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg ner vapnet!"

Han säger att han har bott hela sitt liv i Kongsberg – och nu bara hundra meter från den affär där dådet inleddes – och beskriver hemorten som mycket lugn.

– Men när sirenerna tjuter utanför och polisen lyser in med ficklamporna genom ens fönster blir man ju rädd. Jag är fortfarande skakig, säger han sent på kvällen.

"Lägg ner vapnet!"

Geir Hedenstad Innleggens ord går igen hos de flesta vittnen som uttalat sig. Både om det normala lugnet i staden och kaoset under kvällen.

– Jag satt och kollade på tv när jag plötsligt hörde sirenerna. Jag trodde att det var från tv-serien, säger studenten Sarkis Younan, som bor bara 20 meter från affären, till tidningen.

Läs också: Det här vet vi om dådet i Norge: Fem dödade av man med pilbåge – dansk man gripen

– Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg ner vapnet!", säger han och beskriver hur skyddsutrustad polis stormade in i mataffären medan andra bankade på fönsterrutorna och sade till folk att hålla sig inomhus.

– Min fru kom in till mig och sade att det var en kille med pilbåge och att det var många skadade, säger Geir Bjerknes till Aftenposten.

– Det är ju ett så lugnt ställe, rena rama Bullerbyn. Det är därför det är så konstigt och skrämmande.

"Det är skrämmande hur nära mig det är och att det är fullt ös här nu."

Vet inte vem som drabbats

Magnus Tangen, som var på väg in i en närliggande butik, beskriver samma sak för VG:

– Det var så mycket blåljus att det blev svårt att räkna alla polisbilar. De kom från ingenstans. Det är skrämmande hur nära mig det är och att det är fullt ös här nu.

Men de som är skakade mår alla bra, och tankarna går till offren, vars namn under natten inte hade offentliggjorts. Många i samhället känner varandra, säger flera vittnen.

– Det känns overkligt att något sådant här kan hända. Vi som bor här vet ju inte heller vem det är som drabbats, skadats eller dödats, säger Laila Gustavsen, som bor i utkanten av Kongsberg, till Aftenposten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning