Grankullas nya bollhall klar under hösten

Grankullajuniorer. Grankulla IFK får bygga en uppblåsbar sporthall. En del av hallbygget kommer att finansiera av juniorernas föräldrar. Bild: HBL-arkiv / Kasper Gustavsson

I början av juni fick Grankulla IFK det väntade beskedet. Byggnadsutskottet godkände föreningens ansökan om att bygga en uppblåsbar sporthall som rymmer en fullskalig fotbollsplan. Finansierandet av hallbygget kräver att klubben själv står för en andel på 120 000 euro, en summa som delvis betalas av juniorernas föräldrar.

Efter att sporthallsprojektet fick sitt godkännande har byggnadsarbetet framskridigt i rask takt. Just nu pågår grävarbetet för byggnadens grunder, hela hallen ska vara färdigrest i oktober.

Byggnadskostnaderna är uppskattade att bli omkring 1,5 miljoner euro. För att Grankulla stad ska stödja projektet med 250 000 euro samt garantera klubbens lån på 1,1 miljoner, måste Grankulla IFK själv skaffa en andel på 120 000 euro.

En del av summan samlas ihop från fotbollsjuniorernas föräldrar, som tvingas betala en engångsbetalning på hundra euro per junior i familjen. På det här sättet samlar klubben ihop 50 000 euro av den interna finansieringen.

Intern finansiering av idrottsklubbars byggande är inte sällsynt då städerna och kommunerna sällan går med i projekten med en kort varningstid. Andra klubbar har samlat pengar genom att höja månadsavgifterna för juniorer eller med hjälp av olika betalningar under längre tidsperioder.

En strängare tidtabell tvingade ändå till slut Grankulla IFK att göra en lösning som snabbt skulle hämta in den krävda summan. Jan Sten, ordförande för Grankulla IFK:s styrelse och hallprojektets chef, medger ändå att de också övervägde andra alternativ.

– Det avtal vi har med staden kräver att vi ska samla ihop vår egen andel för att de ska gå med på att stödja projektet. Därför har vi haft en extremt snabb tidtabell och har inte hunnit förvarna föräldrarna till våra juniorer om avgifterna, säger Sten.

– Den slutliga lösningen är en kombination av olika insamlingsmetoder. Den så kallade egna delen består av junioravgiften på hundra euro och möjligheten att köpa aktier. Dessutom säljer vi reklamer till hallen.

Extra utgift

Trots att en stor del är glada över att klubben satsar på att förbättra spelarnas träningsomständigheter har alla föräldrar inte varit nöjda med överloppsavgifterna på över hundra euro.

– Det är klart att det kommer att finnas sådana föräldrar som är missnöjda över lösningen då vi har omkring femhundra juniorer i föreningen. Jag förstår också att det inte är frågan om en liten räkning hos familjer som har flera barn i våra lag.

Arto Halonen som är lagledare för Grankulla IFK:s 04-födda pojkjuniorer, har inte hört någon negativ diskussion kring ämnet. Tvärtom har människor förhållit sig positiva till att laget satsar på att förbättra träningsomständigheterna.

– Jag har inte hört några klagomål över junioravgifterna. Jag har tolkat det som så att föräldrarna och juniorerna enbart ser hallen som en bra sak, vilket också är min personliga åsikt, säger Halonen.

Byggandet av fotbollshallen har hittills gått enligt förväntningarna. Det ser ut som om klubbens olika lag skulle få njuta av att spela inomhus under nästa vinter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning