Grankulla till suveränt guld

Masstafetten för pojkar i årskurserna 7-9 segrades av Hagelstamska skolan. Ankarlöparen Axel Hagberg lyfter upp mästerskapspokalen. Bild: Niklas Tallqvist

Masstafetten för pojkar i årskurserna 7-9 var ett energiskt lopp där samtliga lag gav sitt yttersta. I år var det Hagelstamska skolan som tog hem guldet på den populära men krävande sträckan.

På pojkarnas 18 x 100 meter var det ett och samma lag som regerade längs med hela loppet. Hagelstamska skolan behöll ledningen från början till slut och var på de avgörande löpturerna starkare än medtävlarna. Winellska skolan och Korsholms högstadium utmanade tappert ända till sista löparen men kunde inte rå på Grankullalagets överlägsenhet och fick nöja sig med silver- och bronsmedalj. Det stora segrarlaget firade högljutt men måttligt då de omringades av medier.

– Loppet gick helt bra, men jag hörde inte någon säga "på era platser" innan startskottet. Så for jag bara i väg, säger inledande löparen Daniel Niva, 16, ödmjukt om sin prestation.

Enligt Niva kände han ingen större press för att vara den första löparen i laget. Han friidrottar vid sidan om skolgången och säger sig vara van med att delta i tävlingar.

– Jag måste dock erkänna att av på Stafettkarnevalen känns pressen mer än på normala tävlingar, då det är så mycket bekanta i publiken, berättar Niva.

Inga misstag

Då 18 löpare ska löpa blir det en hel del väntande för de som inte är i tur. Till synes tog laget det trots detta lugnt vid planen. Ankarlöparen Axel Hagberg, 15, var medveten om att laget ledde loppet inför hans prestation.

– Jag tänkte inte så mycket. Det gällde endast att ta emot pinnen och springa i mål så fort jag kan, säger Hagberg.

Utöver de goda nerverna hade laget också en mycket lyckad växlingsteknik. Pinnen hölls tryggt i händerna genom hela loppet.

– Vår taktik var att mottagaren sträcker armen ut ordentligt och han som springer med pinnen håller armen rak under de sista metrarna. Detta fungerar bättre än att räcka pinnen uppifrån ner, förklarar Niva.

Hagberg och Niva utlovar inte rakt ut något större segerfirande, men någon slags belöning lär Grankullalaget unna sig. Lagandan är på topp, berättar löparna.

– Förmodligen kommer mamma ordna medaljkaffe, säger Niva med glimten i ögat.