Grankulla gjorde det igen – förhandsröstade flitigast

Många hade kommit för att rösta i biblioteket Ode på tisdagskvällen. Bild: Maija Hurme

En av Finlands minsta kommuner konkurrerade med Grankulla om tätplaceringen i förhandsröstningen i EU-valet, men fick ge sig på slutet.

Valdeltagandet för förhandsomröstningens del blev klart högre än i förra EU-valet. Det visar Justitieministeriets siffror från tisdagskvällen när vallokalerna håller på att stänga.

I valet 2014 röstade 17,4 procent på förhand. I årets val nådde man upp till samma nivå redan under tisdagseftermiddagen. Till slut stannade valdeltagandet på förhand på hela 21 procent.

Kön av människor som röstade i Ode. Bild: Maija Hurme

Bland kommunerna låg Grankulla i täten inför tisdagen som var sista dagen att rösta på förhand, och det gjorde man också när röstningen avslutades i kväll.

Få kommuner kunde matcha Grankulla. En av dem var lilla Lestijärvi i Österbotten som länge låg jämsides med villastaden i söder. Under kvällen hade Lestijärviborna ändå annat att göra och Grankulla kunde passera med ett valdeltagande på 35 procent. Lestijärvi stannade på drygt 34 procent.

Lestijärvi är Finlands näst minsta kommun på fastlandet med lite under 800 invånare. Kommunen är känd för sin babybonus där familjer får 10 000 euro vid tillökning. Bonusen som betalas ut under barnets första tio år har gett önskat resultat.

Aktiviteten i barnfrågan matchas av aktiviteten i val. Lestijärvi ligger i topp i förhandsröstningen från val till val.

Traditionellt har Centern varit starkt i Lestijärvi där partiet fick över 60 procent av rösterna i kommunvalet 2017. Det kan jämföras med Svenska folkpartiets 44 procent i Grankulla i samma val.

Lestijärvis kommundirektör Esko Ahonen, tidigare riksdagsledamot för Centern, säger att det höga valdeltagandet främst förklaras av två faktorer.

Över 900 000 finländare har redan röstat i EU-valet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Dels röstar många på förhand av praktiska orsaker, dels har man alltid röstat flitigt här. Känslan att det är en plikt att rösta sitter djupt hos Lestijärviborna. Man vill påverka.

Grankulla och Lestijärvi förenas också av småskaligheten i politiken. Avståndet mellan kommunpolitikerna och väljarna är litet och det ger en god grund för den lokala demokratin. Det avspeglas också i val som gäller frågor längre bort, som EU-valet.

Att EU-valet upplevs som mer avlägset ser man också i flitiga Grankulla och Lestijärvi. I riksdagsvalet i april förhandsröstade 44 procent av Grankullaborna och hela 60 procent av Lestijärviborna, betydligt fler än nu i EU-valet.

Om mönstret från riksdagsvalet håller i kommer det slutgiltiga valdeltagandet vara betydligt högre i Grankulla än i Lestijärvi där man inte röstar lika flitigt på valdagen.

I stället får Grankullaborna troligtvis konkurrens av Larsmo som nästan alltid hör till kommunerna med högst valdeltagande. I Larsmo föredrar man av tradition att rösta på själva valdagen.

Grankulla – 35 procent av de röstberättigade förhandsröstade.

Kaskö, 30 procent.

Helsingfors, 26 procent.

Borgå, 26 procent.

Åbo, 26 procent.

Kimitoön, 23 procent.

Ingå, 23 procent.

Pargas, 23 procent.

I många kommuner är det tradition att rösta på själva valdagen. Det gäller bland annat Larsmo som ofta ligger i den absoluta toppen när det gäller valdeltagandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning