Grankulla höjer daghemspersonalens löner mest

Grankulla höjer lönerna för daghemspersonalen med 225 euro i månaden. I Vanda är motsvarande löneförhöjning 145 euro i månaden. Bild: HBL/Arkiv/Kristoffer Åberg

Samtliga städer i huvudstadsregionen höjer lönerna för personalen som jobbar inom småbarnsfostran. I Grankulla är höjningen den mest generösa.

I fredags meddelade Helsingfors stad om en löneförhöjning för dagvårdsledare med omkring 175 euro från och med nästa år. Också andra som arbetar inom småbarnsfostran, såsom barnskötare, dagbarnvårdare och chefer inom småbarnspedagogik ska få högre lön.

Nu är det klart att också Grankulla höjer lönerna för daghemspersonalen. Från och med årsskiftet kan daghemspersonalen i Grankulla räkna med en löneförhöjning på 225 euro i månaden.

Stadsdirektör Christoffer Masar är nöjd över att Grankulla kan erbjuda konkurrenskraftiga löner inom småbarnsfostran. I Grankulla är det inte bara personer inom småbarnsfostran som får högre löner, men den största höjningen av löner sker just inom småbarnsfostran.

– Lärare, speciallärare och daghemsföreståndare får den största lönepåökningen medan barnskötare och skolpsykologer inom småbarnsfostran får en lite mindre ökning, säger Masar.

Vanda stad meddelade i juni om en löneförhöjning på 145 euro i månaden för dem som jobbar inom småbarnfostran. Även i Vanda gäller löneförhöjningen från och med årsskiftet.

Av huvudstadsregionens städer har Esbo inte slagit fast hur stor löneförhöjningen blir, men tidtabellen är densamma som i grannstäderna.

– Den kommer att vara i klass med löneförhöjningarna i Helsingfors och Vanda, men jag kan inte säga exakt summa i det här skedet. Vi meddelar löneförhöjningens storlek i slutet av den här veckan, säger personalchef Kimmo Sarekoski på Esbo stad.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54