Grahn-Laasonen om familjeledighetstvisten: Centern har förlegade värderingar

Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (t.h.) kritiserar Centern efter att Centerns familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (t.v.) lade ned den planerade familjeledighetsreformen i fredags. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) ökar kritiken mot Centern efter att familjeledighetsreformen stupade. Grahn-Laasonen skyller på Centerns förlegade värderingar.

Samlingspartiets undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen har gått hårt åt Centern efter att en Centerminister beslöt att lägga ned den planerade familjeledighetsreformen i fredags. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) sade att reformen hade blivit för dyr med tanke på de givna budgetramarna.

Grahn-Laasonen tror inte på Saarikkos förklaringar. Sedan i fredags har hon gått hårt åt Centern för nedläggningen. I en bloggtext på söndagen lägger Grahn-Laasonen ytterligare ett kol på kritiken.

– Familjeledighetsreformen föll inte på pengarna, utan på förlegade värderingar. Familjeledighetsreformen, som främjar jämställt föräldraskap och arbetsliv, är möjlig att genomföra inom de givna budgetramarna, skriver Grahn-Laasonen i bloggen.

Grahn-Laasonen påpekar att Samlingspartiet fortfarande stöder familjeledighetsreformen. Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo twittrade sin besvikelse genast efter att reformen lades ner.

– Vi är redo att förnya familjeledigheten så att den motsvarar nutiden. Kvinnors karriärer, löner och pensioner hänger efter männen, eftersom kvinnorna fortfarande bär det huvudsakliga ansvaret för hemmet och barnen, skriver Grahn-Laasonen.

Den senaste förslaget för familjeledighetsreformen hade fördubblat antalet föräldramånader för fäderna och förlängt den inkomstrelaterade biten med nästan en månad. Hemvårdsstödet hade gjorts till ett barnvårdsstöd och trappats ner efter andra året.

– Den här förändringen hade ökat kvinnors sysselsättning. Vi hade även ökat samarbetet mellan rådgivningen och TE-tjänsterna för att främja kvinnors arbete.

Grahn-Laasonen kritiserar Centerpolitiker för att sprida falska uppgifter i sociala medier. Enligt Grahn-Laasonen skrev flera Centerpolitiker att 2/3 av familjerna hade förlorat i reformen.

– Den här uträkningen motsvarar inte verkligheten, eftersom den inte inkluderar beteendeförändringar: varav kvinnors ökade sysselsättning är den främsta.

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) kommer att diskutera familjeledighetsreformens slutliga öde på måndag kväll.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03