Grace fick buckla, Romantikas radarantenn skadades

Viking Grace körde in i kajen i Mariehamn i går men kunde fortsätta sin färd till Åbo i stormen. Bild: Leif Weckström

De hårda vindarna till havs har lett till bland annat att Tallink Siljas kryssningsfartyg Romantikas radarantenn skadades, Viking Grace smällde i kajen och att saker flög huller om buller på Gabriella.

Vinden har rivit hårt i kryssningsfartygen i går och under natten. Till exempel kunde Viking Lines fartyg Grace och Amorella inte göra nattanlöp i Långnäs.

Långnäs hamn är svårare att anlöpa än Mariehamn som Grace anlöpte vid midnatt.

Grace hade dock också problem i stormen

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att det var en kraftig vindpust som pressade in Viking Grace mot kajen och att sammanstötningen ledde till en liten buckla i fartygets skrov under bildäck.

– Skadan inspekterades både inifrån och utifrån, men den var bara kosmetisk. Någon farlig situation uppstod inte.

Fartyget fortsatte sin färd mot Åbo med en femton minuters försening.

Stormvindarna till havs fortsatte under kvällen och under natten till i dag.

En av resenärerna på Amorella var Ekenäsbon Christoffer Relander med familj. De hade försökt boka hemresa från Stockholm en lugn natt, men det som prognosen visade för en vecka sedan förvandlades till storm.

– När det var som värst var vi i hytten och försökte sova, men när det stormade som värst var det omöjligt. Grejer föll från bordet, säger Relander som pustade ut då han körde bilen i land i Åbo på torsdag morgon.

En resenär på Viking Gabriella berättar för Iltasanomat om en hemsk stormupplevelse med varor som föll från butikshyllor medan de flesta resenärer sökte sig till hytterna.

Gabriella var en halv timme försenad när den kom till Helsingfors och Mariella anlöpte Stockholm ungefär en och en halv timme försenad i dag.

Antenn och fönster skadades

Även Tallink Silja meddelar om problem i nattens storm. Fartyget Romantikas radarantenn lossnade klockan 3.40 och flög mot ett av fönstren i fartygets för under resan från Stockholm till Riga.

Fönstret krossades och en del vatten rann in i baren. Några hytter fick också vattenskador och passagerarna i dem omplacerades.

Enligt Tallink Silja var passagerarna inte i fara.

Exceptionella vågor

Vinden har också lett till höga vågor på norra Östersjön. De högsta enskilda vågorna som stormen gett upphov till har varit cirka 15 meter höga, meddelar Meteorologiska institutet. Våghöjden uppmättes med en vågboj i norra Östersjön vid midnatt.

Den signifikanta våghöjden har varit 8,2 meter. Lika höga vågor har senast uppmätts i området i samband med en storm 2004.

– Vågorna har växt eftersom vindarna en längre tid blåst längs Östersjön mot norra Östersjön från en lämplig riktning, säger jourhavande meteorologen Paavo Korpela vid Meteorologiska institutet.

Stormen väntas under dagen avta i de västra havsområdena. På västra Finska viken, norra Östersjön och i området från Ålands hav till Bottenhavet kan det ännu storma med vindar upp till 24 meter i sekunden.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning