Grabben som tog farväl

Saknad. Michael Nyqvists död chockade kollegerna och fansen. Bild: HBL Arkiv

Michael Nyqvist var en stjärna utan divalater. Som skådespelare lyckades han glänsa i vilket fack som helst.

I filmen Grabben i graven bredvid (2002) spelade Michael Nyqvist en lite töntig bonde och i Såsom i himmelen (2004) en sjuklig dirigent. I Den bästa av mödrar (2005) var han en godhjärtad fosterpappa till ett finskt krigsbarn i Skåne. I Millenniumtrilogin (2009) spelade han den rättrådige journalisten Mikael Blomkvist och i Mission Impossible – Ghost Protocol (2011) fick han utlopp för sina talanger som skoningslös skurk.

Men det var som frånskild, alkoholiserad, kvinnomisshandlande pappa i Lukas Moodyssons Tillsammans (2000) som Nyqvists segertåg på bioduken började. Då hade han redan ett gediget förflutet på teaterscenen. Under hela sin karriär var Nyqvist fast anställd på Dramaten.

Själv såg jag honom första gången i ett gästspel på Esbo stadsteater i början av 1990-talet. Då spelade han Jean Genet, med samma frenesi och allvar som han gick in för i alla sina roller.

Jag hade förmånen att få intervjua Michael Nyqvist flera gånger och mötte en superstjärna med glimten i ögat, chosefri och pratsam. Tack vare äktenskapet med en finlandssvenska Catharina Ehrnrooth, uppvuxen i Sjundeå, hade Nyqvist ett gott öga till Finland. Här trivdes han och här odlade han gärna finlandssvenska uttryck. Jag ids inte, var en favorit.

Som skådespelare var Michael Nyqvist en av Sveriges främsta. Regissören Klaus Härö hade förmånen att arbeta med Nyqvist under inspelningen av Den bästa av mödrar. Liksom de många svenska kolleger Michael Nyqvist hade hunnit arbeta med chockades Härö av dödsbudet.

– Jag är omtumlad och sorgsen och finner inga ord, säger Härö.

Också som författare gjorde Michael Nyqvist succé. Den självbiografiska boken När barnet lagt sig (2009) handlar om hur han som barn fick veta att han var adopterad och om hur jakten på den biologiska pappan förde honom till Italien. En stor del av boken handlar om kampen mot ett dåligt självförtroende. Gensvaret blev enormt.

Fyra år senare, 2013, kom Michael Nyqvists andra bok Dansa för oss. Den handlar om hans skådespeleri.

Michael Nyqvist avled i lungcancer på tisdagen, endast 56 år gammal. Han hade levt med sjukdomen i ett år men inte pratat om den i offentligheten. Hans sista filmroll i Sverige blev som journalist i filmen Den allvarsamma leken – en roll han belönades med en Guldbagge för i januari i år.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning