Gott om plats i buss och taxi

I Dickursby fanns det i morse gott om plats i de bussar som gick till centrala Helsingfors och till Helsingfors-Vanda flygplats. VR:s konduktör på stationen vittnar om att folk varit väl förberedda för lokförarnas strejk.

Det är inte många personer på Dickursby station vid halv åtta på tisdag morgon. Inte heller på busstationen är det någon rusning.

– Jag har startat en timme tidigare än normalt och jag är förvånad över att det är så lugnt här, säger Tiia Rajala.

Rajala jobbar i centrum av Helsingfors och tar normalt tåget till jobbet. Från Dickursby går det som snabbast på en knapp kvart.

Nu väntar hon på en buss som via delar av flygplatsen och Rosendal ska ta henne till jobbet. Rajala hade förberett sig för strejken genom att på nätet leta efter alternativa rutter. Arbetsresan tar längre än normalt och bli lite besvärligare än vanligt, men att jobba på distans var inget alternativ.

– Jobbar man med kundservice måste man vara på plats, säger hon.

Tiia Raja har full förståelse för lokförarnas strejk, men önskar att informationen om alternativa sätt att resa varit lite tydligare i ruttguiderna.

Tiia Rajala reserverade en timme mera än normalt för att ta sig till jobbet i Helsingfors centrum. Bild: Katarina Koivisto

Taxin finns

Taxichaufförerna vid hotellet i Dickursby suckar lite och konstaterar att det inte uppstått någon rusning. Men de har ändå en jämn ström av kunder och påpekar att servicen åtminstone fungerar.

På stationen sitter en ensam konduktör som inte vill ställa upp med namn eller på bild. Hon berättar att folk varit väl medvetna om strejken och att hennes främsta arbetsuppgift bestått i att visa folk mot bussarna. Ingen har varit arg eller sur, säger hon.

VR har placerat konduktörer på de större stationerna för att informera passagerare som inte vet om strejken. Alla konduktörer gör sina normala skift på någon station. Till sina stationer har de fått ta sig på egen hand, bilen var transportmedlet åtminstone till Dickursby.

Väktarna på stationen hade också väntat sig att få ta emot ilska och ovett för uteblivna tåg, men också de omtalar att morgonen varit lugn. Det största problemet var att själv ta sig på jobb, skrattar de.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03