Gott om laxyngel i älvar som mynnar ut i Östersjön

Det finns gott om laxyngel till exempel i Kymmene älv. Arkivbild. Bild: Mostphotos

Mängden ensomriga laxyngel i Torne älv och Simo älv är större i år än i fjol, uppger Naturresursinstitutet.

Mängden laxyngel i älvarna i Finland är förhållandevis stor i år, bedömer Naturresursinstitutet utifrån resultatet från höstens provfiske. Provfisket har utförts i älvar som mynnar ut i Östersjön där det finns ett naturligt laxbestånd.

Både i Torne älv och i Simo älv observerade Naturresursinstitutet fler ensomriga laxyngel än år 2020. Även i Kymmene älv fanns det gott om yngel, uppger institutet.

Naturresursinstitutet uppskattar att cirka 2 miljoner laxyngel vandrade från Torne älv till havet våren 2021. Från Simo älv vandrade uppskattningsvis 25 000–30 000 laxyngel till havet. För Kymmene älvs del är uppskattningen 65 000 yngel.

De fenomen som klimatförändringen för med sig, såsom rikliga vinterregn eller långa perioder av sommarhetta kan i framtiden påverka hur laxen klarar sig. Den allt större variationen i älvarnas vattenflöden, som orsakas av omfattande regn, kan försvaga laxens naturliga överlevnad.

Effekten av temperaturhöjningen kan vara tudelad. Att det blir varmare påskyndar troligen tillväxten av laxyngel i norr, men i söder kan situationen vara den motsatta. Till exempel i Kymmene älv var temperaturen under sommaren 2021 till och med över 25 grader under flera dagar. Den höga temperaturen försnabbar laxynglens livsprocesser, och då försvagas deras tillväxt eftersom energin endast räcker till den grundläggande ämnesomsättningen. Sannolikt är det på grund av detta som de ensomriga ynglen i Kymmene älv varit exceptionellt små denna höst. Storleken kan påverka ynglens överlevnad.

Källa: Naturresursinstitutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning