Gotländsk flaskpost flöt i land i Hangö – Inkeri hittade Joachims 18 år gamla meddelande

Gammalt meddelande. I flaskposten skriver Joachim bland annat att han vill skaffa en hund. Bild: Harald Grönstrand

För 18 år sedan skickade tolvåriga Joachim Ahlén flaskpost från Gotland. Hur länge den var till havs eller när den flöt i land på Norra Klippingen utanför Tulludden vet ingen, men Inkeri Pekkanen hittade flaskposten, läste den och tog kontakt med Joachim.

Inkeri Pekkanen och några vänner brukar städa längs stränderna i Hangö. Hon åker också ut till öar i skärgården för att städa upp, och den 30 mars åkte de till ön Norra Klippingen som ligger nordväst om Tulludden.

– För ett år sedan gick jag och min pojkvän över isen till ön och konstaterade att den var väldigt nedskräpad. Det tog ett år, men i mars kom vi äntligen dit för att städa, säger Inkeri Pekkanen.

När de var där märkte de inget speciellt, förutom allt skräp längs ön. Men när de kom tillbaka till Hangö och gick igenom skräpet märkte de att en plastflaska hade en tejpad kork.

– Vi undrade varför korken var tejpad. När vi kontrollerade märkte vi att det var flaskpost.

Glad. Trots att Inkeri Pekkanen inte tycker om att det skräpas ner i haven är hon glad över att ha hittat sin första flaskpost. Bild: Harald Grönstrand

Hon säger att hon inte gillar att folk slänger plast och skräp i haven, men att det ändå var roligt att hitta flaskpost.

– Det är den första jag någonsin hittat.

Fick kontakt

I flaskan hittade hon ett brev från Joachim Ahlén på Gotland. I brevet skriver han att han är tolv år gammal, kommer från Örebro men nu bor på Gotland. Han skriver också att han har en trevlig familj, vill skaffa hund och gillar fotboll och innebandy.

– Jag fick kontakt med honom via Instagram. Han är 30 år nu, så det är 18 år sedan han skickade flaskposten, säger Inkeri Pekkanen.

Det var 2001 som då tolvårige Joachim Ahlén lade en flaskpost i havet på Gotland. Hans förhoppning var att någon en dag skulle hitta hans flaskpost.

Överraskad. Joachim Ahlén var 12 år gammal när han skickade flaskposten. Nu är han 30, bor han i Örebro där han studerar till sjukskötare. Bild:

– Det var några år sedan som jag tänkte på flaskposten och funderat kring om den hittat fram någonstans. Jag kommer ihåg att vi la den i havet vid antingen Fridhem eller i Visby hamn, jag kommer inte riktigt ihåg den exakta platsen, säger Joachim Ahlén.

Visas upp för alla

Han säger att det känns lite surrealistiskt men samtidigt väldigt roligt att flaskposten letat sig ända till Finland. Inkeri tog kontakt med Joachim via Instagram och han fick se en film från det att flaskposten hittades.

– Det är jäkligt roligt. Det är tydligt att det går att hitta nya ägare till en flaskpost, säger Joachim Ahlén.

Hur tänker du kring att den hittade till Finland?

– Det mest intressanta är kanske hur den lyckats ta sig över vågorna. De studsar ju fram och tillbaka, vissa kanske till och med sjunker. Det är fantastiskt att den nu har hittats, säger Joachim Ahlén.

I brevet skrev Joachim Ahlén att han var uppväxt i Örebro och nu bodde på Gotland. För något år sedan valde han att flytta tillbaka till Örebro för att studera till sjukskötare.

– Tanken är väl att flytta tillbaka till Gotland någon gång. När man väl är färdigutbildad sjukskötare känns det perfekt att bo på Gotland, säger Joachim Ahlén.

Flaskposten kommer nu att ställas ut på Hangö museum. Utställningen "Hangö udds förunderliga natur" öppnar den 17 maj, och där ställs bland annat skräp som Inkeri hittat längs Hangös stränder ut.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning