Gotlandsbrand inte under kontroll

Bild: Karl Melander

Trots intensiv vattenbombning sedan tidigt i morse är branden i Vänge på Gotland fortfarande inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Någon evakuering av Vänge kyrkby, med ett 50-tal hushåll, är tills vidare inte aktuell.

– Just nu är vi trygga med att man kan stanna kvar hemma i sin bostad, sade räddningschef Dick Svennefelt på en presskonferens vid 13-tiden.

De tre helikoptrar som kontinuerligt under dagen bombat brandområdet med vatten från en närliggande damm riktar nu in sig på den nordöstra delen av brandområdet.

Vattenbombningen kommer att fortsätta så länge det är ljust, eller tills det inte behövs längre, enligt Svennefelt.

– Vi börjar känna oss trygga, men mycket beror på vindutvecklingen.

30 brandmän och lika många från hemvärnet arbetar på platsen. Totalt är mellan 75 och 100 personer involverade i räddningsinsatsen.

Om branden tar ny fart finns en evakueringsplan som bland annat innebär att det snabbt röjs en väg genom skogen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat branden. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och inlett en förundersökning.

Oro bland boende

De boende i området uppmanas hålla fönster och dörrar stängda, av hälsoskäl.

– Det är väl klart att man känner sig orolig inför en evakuering, och vad det innebär. Jag känner att jag inte riktigt har tagit in det ännu, jag tänkte att jag skulle börja packa en väska, sade Frida Brunner, som bor på en bondgård med sin sambo i Vänge kyrkby, till TT i förmiddags.

– Vi har många vänner som har skickat hälsningar om att vi får komma till dem, men mina föräldrar bor i Visby så vi kan åka dit också.

Lars Thomsson, centerpartistisk kommunpolitiker på Gotland, har en gård 1,5 kilometer från branden, men han har mark mycket närmare än så.

– Jag har en hage där som brunnit ner till hälften, säger Thomsson till TT efter att han kört runt brandområdet med traktorn.

"Fruktansvärt"

Vid en eventuell evakuering har Röda Korset beredskap för att under dagen ta emot boende i sin lokal i Visby.

– Sedan får vi se hur vi ska lösa det med logi till natten, men det är kommunens sak i första hand, säger Göran Wahlqvist, verksamhetschef för Röda Korset Gotland.

– Det är fruktansvärt otrevligt det här. Det är klart att människor mår dåligt, fortsätter han.

Någon nederbörd som kan hjälpa till med släckningsarbetet är inte på gång, enligt SMHI. Vindarna på Gotland väntas dock vara svaga vilket minskar spridningsrisken. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning