Gotland får militär närvaro tidigare än planerat – på grund av "försämrad säkerhetspolitisk situation"

Förrådet som kan rymma fjorton pansarvagnar är en av få existerande byggnader som kan användas när försvaret på nytt tar plats på Gotland. Bild: Stig Hammarstedt

Klart tidigare än planerat etablerar den svenska försvarsmakten förband på Gotland med start redan i dag. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist är Rysslands agerande med en tilltagande övningsverksamhet en orsak.

STOCKHOLM Gotland har länge setts som militärstrategiskt viktigt med sin centrala position i Östersjön. För elva år sedan lade Sverige ändå ner de sista förbanden på ön.

Men i fjol våras gjorde regeringen en helomvändning och beslutade att Gotland ska få en mekaniserad stridsgrupp från 2018. Och på onsdagen meddelade överbefälhavaren Mikael Bydén plötsligt att han beordrat ett förband till Gotland redan från samma morgon.

Enligt SVT handlar det om ett mekaniserat skyttekompani på 150 soldater som övat på Gotland och som fått order om att stanna där. De kommer att avlösas fram till att en ordinarie stridsgrupp finns på plats från juli 2017. Det är ett halvår tidigare än den ursprungliga planen.

– Vi har värderat den plan vi har, vi har omprövat den och vi ser att vi har ett omvärldsläge som över tiden har gått i fel riktning, säger Mikael Bydén efter en presskonferens till Sveriges radio.

Han säger att stridstruppen är ett sätt att "stärka den militära operativa förmågan".

– Då har vi militär och förband på plats som kan öva men också ta sig an en skarp uppgift om det behövs.

Samtidigt betonar han ändå att "ett militärt isolerat angreppshot mot Sverige är osannolikt".

Försvarsminister Peter Hultqvist säger också till Dagens Nyheter att det inte finns ett konkret militärt hot mot Sverige men pekar ändå ut Rysslands agerande som orsak till det tidigarelagda beslutet.

– Rysk övningsverksamhet tilltar allt mer i intensitet och omfattning.

Stabschefen för Gotlandsgruppen Hans Håkansson visade runt HBL i Tofta på Gotland för ett år sedan. Bild: Stig Hammarstedt

På torsdagen ska regeringen fatta det formella beslutet.

– Vi kör i gång verksamheten redan nu. Det här föranleds av en bedömning av vår säkerhetspolitiska situation som har försämrats. Vi bedömer att den situationen kommer att bestå, säger Hultqvist till Dagens nyheter.

Förra veckan presenterade Krister Bringéus på regeringens uppdrag en försvarsrapport. Försvarsstrategen Stefan Ring säger till Svenska Dagbladet att en permanent stridsgrupp på Gotland följer Bringéus "värstafallsscenario". Det går, enligt tidningen, ut på att rysk militär före ett angrepp mot Baltikum skulle placera luftvärnsrobotar på Gotland för att hindra Natos hjälp.

– Det är inte längre en fråga för personer som beskrivs som alarmistiska för den ryska utvecklingen. Det råder en bred konsensus om att Gotland har en speciell roll i en krissituation, säger Stefan Ring till Svenska Dagbladet.

En hel del arbete återstår ännu för att verksamheten på Gotland ska fungera som det är tänkt, bland annat saknas skjuttillstånd som behövs, vilket HBL har skrivit om tidigare.

Bild: TT Grafik

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning