Göteborgs cuphjälte: "Känns fantastiskt"

IFK Göteborgs långtidsskadade anfallare Robin Söder fick vara med och höja bucklan efter 2–1-segern mot Malmö FF i svenska cupen-finalen. Bild: Adam Ihse/TT

Det var en märklig vändning. Och Alexander Farnerud, 36, blev en osannolik cupfinalhjälte.– IFK Göteborg ringde upp mig och trodde att jag fortfarande kan. Nu står jag här med ett cupguld. Det känns fantastiskt, säger segerskytten efter 2–1-segern i förlängning mot Malmö FF.

Förlängningsseger i kvartsfinalen mot Hammarby. Likadant i semifinalen mot Elfsborg. Och nu samma i finalen mot Malmö FF.

Vändningen på Gamla Ullevi kom i ett läge när mycket lite i spelet talade för det. I 86:e och 94:e minuten gjorde IFK Göteborg målen som för laget ut i Europa i höst.

– Jag är helt slut. Men vi vet att vi är starka i slutet av matcherna. Vi har en enorm lagmoral. Vi fortsätter på vår linje och tror på det. Det är fantastiskt stort att vinna en cupfinal mot Malmö FF, säger Alexander Farnerud.

Inhopparen sparkade in 2–1 i tomt mål fyra minuter in i förlängningen, efter en fenomenal framspelning av Patrik Karlsson Lagemyr.

Ola Toivonen hade gett Malmö FF ledningen i första halvlek och IFK Göteborg hade knappt skapat en enda rejäl målchans.

"Tar på mig förlusten"

Allt pekade på att MFF var på väg mot sin första cuptitel på 31 år när matchklockan passerade 85 minuter.

Då snubblade Behrang Safari med bollen vid fötterna. Mattias Bjärsmyr snodde den och hittade fram till Karlsson Lagemyr som gjorde ett klassavslut.

– Jag fastnade på bollen i ett väldigt dåligt läge. Det känns riktigt tråkigt. Grabbarna kämpade och gav allt de hade, och sedan gör jag ett sådant här misstag som leder till att vi förlorar, säger Behrang Safari och fortsätter:

– Jag tar på mig den här förlusten helt och hållet. Det känns som att jag sätter laget i skiten.

Safari byttes in i första halvlek på en ovan mittbacksposition när Oscar Lewicki tvingats kliva av med en lårmuskelskada.

– Det är ganska ovant. Men det finns inget att skylla på. När man har den här rutinen så ska sådana misstag inte hända, helt enkelt. Det kändes nästan overkligt. "Hände detta precis? Gjorde jag detta?" Jag har aldrig gjort något liknande in en så här stor match som betyder så här mycket, säger Safari.

Blåvitt ut i Europa

Några meter därifrån står Alexander Farnerud och skiner, precis tillbaka i laget efter att ha varit borta i två veckor med en skada i lårets baksida.

Med det som anfallsveteranen har upplevt de senaste åren trodde han inte på att få uppleva något sådant här igen.

– När jag fick min skada i Häcken visste jag inte om jag kunde spela fotboll igen. Och sedan i Helsingborg blev det inget nytt kontrakt. Att IFK Göteborg sedan ringde upp och sade att de trodde på mig, att jag fortfarande kan och orkar... Det är en fantastiskt skön känsla när en klubb som IFK Göteborg hör av sig. Jag tvekade inte, och nu står jag här med ett cupguld i handen.

Han har varit i "Blåvitt" i bara några månader.

– Jag känner mycket för honom. Sedan den dag Alexander kom till IFK Göteborg har han vuxit in i det enormt. Det känns som att han varit blåvit sedan barnsben och är uppvuxen i Majorna eller något, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi.

"Unnar honom"

Han utvecklar:

– Det är bara när man hör hans skånska dialekt som det märks att inte är göteborgare. Han har verkligen omfamnat IFK Göteborg. Att han får kliva fram och ha en bärande roll i finalen unnar jag honom.

I september ska "Blåvitt" kvala till Europa League.

Och utanför Gamla Ullevi stod hundratals supportrar och sjöng, en och en halv timme efter slutsignalen.

Jakob Lundberg/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning