Göteborg håller andan inför nazistmarschen

Bild: Jonathan Nackstrand

Göteborg håller andan. I dag fruktar många göteborgare för vad som ska hända när nazisterna tågar med sina fanor på gatorna.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är orolig, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Prognosen för Göteborg efter lunch säger växlande molnighet, 11 grader, uppehåll och risk för bråk. Inför nazistmarschen på eftermiddagen råder ett spänt lugn. Polisen har kraftsamlat. Motdemonstranter anländer.

– Vi har förstärkt säkerheten på Centralstationen. Men vi känner inte större oro än vanligt vid stora tillställningar, säger Michael Dahlgren, vid Jernhuset med ansvar för stationsbyggnaderna.

Många Göteborgare uttrycker ändå olust inför det som komma skall. Både inför nazisternas tåg, men också inför motdemonstrationerna och inför allt stök som stör rutinerna. Det blir ett intrång i vardagen.

Känner sig illa berörd

– Jag bor i de västra förorterna. Jag kommer att stannar hemma i dag, säger Seid Abdi, ursprungligen från Somalia.

Han känner sig illa berörd av alltihop.

– Jag förstår inte varför de hatar oss för ingenting. De vill ha bort oss bara för att vi har en annan hudfärg eller religion.

Många Göteborgare vill gärna prata. Men få vill uppge sitt namn, än mindre vara med på bild.

– Jag tänker motdemonstrera på Heden, säger en flicka i gymnasieåldern som vill vara anonym.

– Det är klart man ska markera mot nazister, men när det gäller vänsterextremister verkar det som ingen riktigt bryr sig, säger hon.

Gå bara därifrån

Andra ser inget skäl att manifestera sitt avståndstagande.

– Jag ser inte syftet med att åka in till centrum om man inte behöver. Jag förstår inte folk som ska titta på sånt här. Gå därifrån bara, låt dem vara, säger Anders.

Och faran för kravaller och bråk präglar diskussionerna.

– Jag har fått höra från många, försök att hålla dig inne, gå inte ner på stan i fall det skulle hända någonting, säger Munir som går i gymnasiet.

– Det kan hända något och du hamnar mitt i. Det behöver inte vara riktat mot dig, säger Eremias, hans kompis.

Käppar i hjulet

Rädslan sätter också käppar i hjulet på planer för lördagen.

– Jag hade tänkt gå på match på Gamla Ullevi och se på Gais. Men nu vågar jag inte, berättar Abdi.

För några kommer demonstrationen nära vare sig de vill eller inte. Salong Nina F. ligger på Sten Sturegatan utefter marschvägen. Hon stänger salongen den dagen. Och fönstren har täkts över med spånplattor.

– Jag är tacksam om mina fönster är hela på måndag. Men det är fastighetsägaren som tagit det säkra före det osäkra, säger Nina Fjellgren som driver salongen.

I Katolska kyrkan, som ligger vid Heden, kommer verksamheten trots allt att pågå som vanligt med mässor och gudstjänster.

– Men vi befarar att det kommat att bli söderslagna fönster och många ledsna människor. Men vad ska vi göra? säger församlingsassistenten Birgitta Gelotte uppgivet.

Staden står enad

Och kyrkans oro gäller inte bara nazisterna.

– Vi kanske är mer oroade för motdemonstranter, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson tycker ändå att Göteborgarna ska vara lugna.

– Min tilltro till polisen är stor. Nazisterna kan se sig i månen efter stöd i den här staden. Det finns tillräckligt mycket goda krafter här som håller emot. Vi står enade, säger hon.

Och när allt är över och lugnet lägrar sig är staden redo att ta hand om konsekvenser. Nedtrampade planteringar, uppbrutna stenläggningar, krossade glasrutor, vad det vara må.

– Vi är vana, vi har en beredskap att städa upp och återställa, säger Jan Rinman vid trafikkontoret med samlat lugn.

Den nazistiska organisationen NMR (Nordiska motståndsrörelsen) har fått tillstånd att demonstrera i Göteborg i dag, lördag den 30 september.

Samtidigt som den nazistiska demonstrationen pågår bland annat Bokmässan. Dessutom firas den judiska högtiden jom kippur, medan Gais ska möta Brommapojkarna i superettanfotbollen.

NMR ville från början demonstrera på Götaplatsen, som dock är upptagen. I stället beslutade polisen att demonstrationen skulle sluta på Gustaf Adolfs torg, lite längre norrut.

Beslutet överklagades dock av bland andra Judiska församlingen och i förvaltningsrättens beslut både kortades och flyttades demonstrationen. NMR kommer nu att samlas ett par hundra meter norr om ingången till Svenska Mässan, ska gå längst Sten Sture-gatan och avsluta sin demonstration väster om fotbollsarenan Gamla Ullevi.

Den 17 september genomförde NMR-anhängare en tillståndslös demonstration i Göteborg, då ett 50-tal nazister tågade genom staden med bland annat flaggor och sköldar. Polisutredningar om hets mot folkgrupp samt brott mot ordningslagen pågår.

Den 24 september genomfördes en protestdemonstration mot NMR i samma område av Göteborg. Polisutredning om brott mot ordningslagen pågår.

Polisen har bland annat utrustats med kroppskameror inför demonstrationen, för att kunna dokumentera eventuella brott. Polisen har på förhand sagt att man vill högprioritera brottet hets mot folkgrupp, antingen genom att ingripa på plats eller i efterhand.

I garaget i polishuset har en tillfällig arrestlokal byggts upp. Lokalen, från början tänkt att bli klar till EU-toppmötet den 17 november, har plats för omkring 300 personer.

Polisen inledde redan i samband med den tillståndslösa NMR-demonstrationen den 17 september en så kallad särskild händelse, som innebär att polisen avsätter särskilda resurser och personal för att arbeta med en aktuell händelse. Polisen i region Väst har också fått förstärkning från andra delar av Sverige.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning