Gosskör i Berlin stäms för diskriminering

En gosskör i Berlin anklagas för diskriminering av en ratad 9-årig flicka. Kören på bilden är en annan kör. Bild: Vadim Ghirda/TT-AP

Den anrika gosskören Staats- und Domchor Berlin (SDB) har anmälts för diskriminering av en 9-årig flicka som provsjöng för kören i april men nekades inträde, skriver The Guardian.

Flickan och hennes mamma hävdar att hon har förnekats sin rätt till jämlikt statligt stöd då den motsvarande flickkören inte kan erbjuda sångutbildning på samma nivå.

SDB grundades redan år 1465 och blev vida känd under Felix Mendelssohns ledning på 1800-talet. I dag är den en av Tysklands högst ansedda körer och en del av Berlins konsthögskola.

Den har aldrig accepterat några kvinnliga sångare.

Körens ledning hävdar sin konstnärliga frihet att välja sångare, samt att 9-åringen inte nekades på grund av sitt kön utan för att hon saknade extraordinär talang.

Men hennes advokat, Susann Bräcklein, avvisar förklaringen då konsthögskolan redan har erbjudit flickan en plats på Julius Stern-institutet, en elitskola för begåvade unga musiker.

– Exceptionell talang verkar inte vara ett antagningskrav för pojkar, säger Susann Bräcklein till The Guardian.

Fallet ska nu avgöras av Berlins förvaltningsdomstol.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning