Gorbatjov: Världen verkar förbereda sig för krig

Gorbatjov efterlyser ny fokus på global nedrustning. Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

"Donald Trump och Vladimir Putin borde ta initiativ till ett säkerhetsmöte som absolut tar avstånd från kärnvapenkrig", skriver Michail Gorbatjov, Sovjetunionens sista president, i tidskriften Time.

Michail Gorbatjov målar i sin krönika upp bakgrunden till sin oro – oron över att "världen påmminer om upptakten till krig", och att rädsla igen drabbat miljoner människor på grund av militarisering, konflikter och upprustning.

Bland annat skriver han att världens länder kämpar med att budgetarna ska räcka till människors grundläggande behov, medan de militära utgifterna ökar obehindrat.

– Pengar hittas lätt för sofistikerade massförstörande vapen, för ubåtar som kan föröda en halv kontinent.

Han skriver i tidningen Time att USA och Ryssland sedan 1980-talet rustat ner åttio procent av de kärnvapen som ackumulerades under kalla kriget, "och ingens säkerhet har blivit sämre av det".

– Jag minns ett Politbyråmöte år 1986, där vi diskuterade försvarsdoktrinen. Det föreslagna utkastet innehöll frasen "svara på anfall med alla tillbudsstående medel". Medlemmarna i Politbyrån avfärdade formuleringen. Alla var överens om att kärnvapen ska tjäna endast ett syfte, och det är att avvärja krig. Och det ultimata målet ska vara en värld utan kärnvapen, skriver Gorbatjov.

"Fokus på nedrustning"

Han anser att det behövs en dialog, en dialog som också handlar om annat än kampen mot terrorismen, och föreslår att FN:s säkerhetsråd lägger fokus på nedrustning.

Han anser att initiativet till ett möte om avståndstagande från kärnvapen borde initieras av Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump.

Michail Gorbatjov, 85, var Sovjetunionens ledare från 1985 fram till 1991, då Sovjetunionen upplöstes. Han fick Nobels fredspris 1990.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning