Göran Stubb: Lejonen behöver inte skämmas

Bild: HBL

Landslagen har under senare år skämt bort finländsk ishockeypublik med OS- och VM-medaljer samt med U20-landslagets två VM-guld. Därför är det naturligt att den fråga som så här i säsonginledningen sysselsätter alla hockeyfans är hur det kunde gå så resultatmässigt illa i upphaussade World Cup?

De blåvita fick packa kappsäckarna efter bara tre matcher. Förväntningarna inför Torontoturneringen var alldeles för högt ställda. Mången hade en övertro på det unga orutinerade laget och kan inte förstå hur det blev en pannkaka av det hela. Meningen var ju att tonårsstjärnan Patrik Laine öser in mål framspelad av Sebastian Aho, att målvaktsduon Rask och Rinne täpper till där bak och att Minnesotas rutinerade radarpar Mikael Granlund och Mikko Koivu stöttar den nya vågen blåvita talanger med Aleksander Barkov i spetsen. Spelmässigt såg det hyfsat ut både mot Sverige och mot Ryssland men det delas som bekant inte ut stilpoäng.

Ett gjort mål, nio insläppta på tre matcher är en kollektiv genomklappning. Den här gången kan de blåvita inte heller skylla på att matcherna spelades på trånga ytor. De flesta av lejonen tjänar ju faktiskt sitt levebröd med spel i mindre rinkar, de har vana av det annorlunda, snabbare, spelet i en NHL-rink.

Ungtupparna var ute för att se och lära, att få andas in stämningen av en verklig storturnering.

Bortsett från det amerikanska och finländska debaclet har turneringen blivit något av en fullträff med ofta direkt lysande ishockey, dramatik, spänning och härliga individuella prestationer och med hemmafavoriten Kanada fortfarande favorit till slutsegern.

De fula siffrorna till trots behöver varken tränaren Lauri Marjamäki eller det finländska laget klä sig i säck och aska. Ungtupparna var ute för att se och lära, att få andas in stämningen av en verklig storturnering. Ge Barkov & Co några år till på nacken och de här ungdomarna är med och krigar om medalj när, och om, världens ishockeyelit igen möts i en och samma turnering.

Här hemma har ligavardagen sparkat i gång. Som vanligt i nutidens ishockey har det varit en dramatisk omsättning på spelare mellan säsongerna, det tar någon omgång innan man vänjer sig vid allt det nya hos respektive lag. Regerande mästarna har kommit bäst ur startblocken. Tappara med flinka Henrik Haapala, 2+4=6 poäng, som ledstjärna är enda laget utan poängförlust efter tre matcher.

Silverlaget HIFK har också en stabil start och investeringen i färgstarka målsprutan Juhamatti Aaltonen har redan burit frukt. Storklubben Kärpät drabbades värst av spelarflykten och det syns i tabellen – jumbo med noll poäng. Både tränaren Kai Suikkanen och hela Kärpät-organisationen har vinnarskalle, bara en tidsfråga innan vinden vänder för norra Finlands hockeystolthet.

Positiv start också för Vasa Sport och ligadebuterande Jukurit. Segrar i de inledande omgångarna är bra för självförtroendet.

Göran Stubb chef för NHL-scoutingen i Europa

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning