Gör Torsdag till Hensdag

Man vågar knappt prata med obekanta nu för tiden, för att inte utpekas som chauvinist eller rasist, om man går för att köpa lakrits eller chokladkyssar med fel ord.

Jag läste Susanna Landors ledare (HBL 29.6) om olika produkter vars gamla namn eller varumärken anses stötande eller rent rasistiska. Debatten är ju inte ny, och började väl från Pippi Långstrumps pappas titel på södra halvklotet. Man vågar knappt prata med obekanta nu för tiden, för att inte utpekas som chauvinist eller rasist, om man går för att köpa lakrits eller chokladkyssar med fel ord. Jag förstår att saken inte är så enkel, ifall man känner sig träffad eller illa berörd av ett varumärke. Så nu har jag gått omkring och studerat omgivningen, för att leta efter mera sådana gömda makthierarkier eller normer som borde förbjudas eller byta namn. Och visst var det många.

Vi börjar med Ahti silli och Kalles kaviar. Varför skall hen vara en han? Är det bara manskönet, som vill äta sådana produkter? Sådana matprodukter delar våra smakupplevelser, men de som avskyr sill eller kaviar, förknippar nu smeten med ett as, en man! Ändra alltså namnet till hens sill och hens kaviar!

Sedan har vi Mr Muscel, Kodin putkimies, som alltså är rengöringsprodukter. Vad är det här för smörja, skall det vara vi män som gör rent därhemma?! Är det inte ett hen-göra, om någonting!? Möjligtvis kan vi rensa rören, om man blir ombedd. Och så här med begynnande ölmage är det väldigt fel att se upp till muskulösa mansideal! Det är förnedrande att våra manskroppar görs till föremål som hen sedan jämför med andras.

Detsamma gäller väl varumärket Sultan. Skall vi alla dras med harem, räcker det inte med bara en hen därhemma? Och en dag då vi alla bryter mot normerna, är ju på Torsdag. Jag vill absolut att dagen byter namn till Hensdag. Dessutom märkte jag på väg österut från Helsingfors att vägskyltarna bara varnade för älgtjurar! Inte för kalvar eller honälgar! Vad är detta, på skylten borde det finnas en stor boll i stället för den manliga nacken och hornen. Annars får man ju nippor, om man är känslig menar jag.

Men jag tänker fortsätta med letandet, det är ju rätt roligt, så här i sommarvärmen.

Svante Sandström, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning