"Gör engelskan till officiellt servicespråk"

Mikael Jungner, till vänster, har tagit fram en lista med förslag som ska göra Finland mer lockande. Beställaren är Finlands Näringsliv, EK. Till höger EK:s vd Jyri Häkämies. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Bara några dagar efter att finska språknämnden har slagit larm om att engelskan håller på att utmanövrera de två inhemska språken föreslår Mikael Jungner i en rapport för Finlands Näringsliv, EK, att engelskan borde få en officiell ställning.

Finlands Näringsliv, EK, vill råda bot på att Finland i många utlänningars ögon saknar det där lilla extra vilket resulterar i att investerare låter bli att placera sina slantar i Finland och högutbildade utlänningar hellre bosätter sig i andra länder.

För att öka Finlands dragningskraft har EK inför riksdagsvalet och regeringsförhandlingarna nästa vår bett Mikael Jungner ta fram en lista över konkreta förslag som skulle göra Finland mer attraktivt.

Insikten om att något måste göras kom då Finland och Helsingfors förlorade kampen om EU:s mäktiga läkemedelsverk och de anställda vid myndigheten i intervjuer sade att de absolut inte vill flytta till Helsingfors.

– Finland är lite som en idrottare vars kondition inte är tillräckligt god för att knipa medaljer i stortävlingar. Det här är ett problem, säger EK-vd:n Jyri Häkämies.

Stockholm drar ofta längsta strået

Efter många turer blev det Amsterdam som vann kampen om EU:s läkemedelsmyndighet. Men oftast finns ärkekonkurrenten betydligt närmare, nämligen i Stockholm.

– Stockholm vinner ofta över Helsingfors när det gäller att locka utländska placerare. Tyvärr ser vi också en ständig kompetensflykt från Helsingfors till Stockholm. Jag har hört om högskolor där nästan hela årskullar flyttar till Stockholm efter examen, grämer sig Häkämies och avslöjar för HBL att han avser Hanken i Helsingfors.

Jungner: Ingen koppling till Liike Nyt

Jungner är en av förgrundsfigurerna bakom den politiska rörelsen Liike Nyt som tidigare samlingspartistiske riksdagsledamoten Harry Harkimo har grundat. Då Jungner blev ombedd att ta fram förslag för EK:s räkning inför riksdagsvalet, var det redan känt att han går med i Liike Nyt. Men Jungner säger att de två sakerna, hans engagemang i Liike Nyt och pamfletten för EK, inte alls har med varandra att göra.

När Jungner arbetade med att ta fram sina förbättringsförslag intervjuade han utländska personer som har flyttat till Finland och som berättade var skon klämmer.

Bland Jungners förslag finns bland annat EK:s mål sedan länge tillbaka, att slopa behovsprövningen av utländsk arbetskraft. Dessutom föreslår Jungner att engelskan görs till officiellt servicespråk i de kommuner som så önskar. I de här kommunerna skulle invånarna ha rätt till att kräva service på engelska och rätt att använda engelska i jobbet.

"Tunnel till Tallinn kvickt"

Jungner vill också att det dras ny snabbjärnväg som kraftigt skulle förkorta restiden mellan Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Dessutom hoppas han att tunneln till Tallinn snart blir av.

– För att det ska gå vägen måste trafikinfrastrukturen frikopplas från statsbudgeten. I dag görs trafikinvesteringarna på samma sätt som om ett hushåll sparar ihop hela bostadens pris innan bostadsköpet. Det här gör att det dröjer på tok för länge innan affären blir av, beklagar sig Jungner och föreslår att vägar och järnvägar omvandlas till bolag i offentlig ägo.

De här bolagen kunde sedan med hjälp av lånade pengar och användaravgifter se till att det byggs ny infrastruktur i rask takt.

Löner under miniminivå

Inom vissa branscher borde det vara möjligt att betala folk lägre lön än den fastslagna miniminivån. Dock bör det här vara en temporär lösning som kräver en skriftlig lärlingsplan, kastar Jungner också fram.

Jungner anser att det borde bli enklare för journalister att granska makthavarna och vill göra myndigheterna ersättningsskyldiga ifall de utan giltig orsak hemlighåller saker.

För att göra det lättare för folk att flytta till orter där det finns jobb, föreslår Jungner att överlåtelseskatten på fastigheter och bostadsaktiebolag slopas.

Statssekreterare Matti Anttonen vid Utrikesministeriet har läst Jungners lista och kommenterade kort förslagen vid lanseringen:

– Här har framhållits att Sveriges dragningskraft är större än Finlands, men jag var ambassadör i Stockholm fram till i våras och måste säga att allt inte står så bra till i Sverige heller. Förstås måste fler människor lockas att flytta till Finland, men samtidigt är det skäl att minnas att hälften av de arbetslösa i Sverige har utländsk bakgrund. Den här snedvridningen får negativa effekter och är av stor betydelse för samhället, säger Anttonen.

Artikeln är korrigerad den 30.10 kl. 8.59. Larmet om de två inhemska språkens ställning, gavs av finska språknämnden som utses av Språkinstitutet, inte av Språkinstitutet som det stod i en tidigare version av texten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning