Googles chefsekonom tror vi går mot tre dagars veckoslut

Enligt Hal Varian kan jobb som kräver lite utbildning ge högre lön framöver.

– Alla vet att man tjänar mer om man har högre utbildning. Men är det bra att alla blir mer utbildade?

Den frågan kastar Googles chefsekonom Hal Varian ut till publiken i Gamla studenthuset i Helsingfors, dit han bjudits in av Näringslivets forskningsinstitut Etla för att tala om arbetets framtid.

Varian ger ett långt svar på sin fråga. Han är inte oroad för att automation, även kallad robotisering, leder till att människor blir sysslolösa. Orsaken ligger i demografin. Lägre nativitet i kombination med äldre generationer som behöver produkter och tjänster kommer enligt honom att leda till verklig brist på arbetskraft.

Säkra jobb finns inom vårdsektorn.

– Hälsovården blir den stora sysselsättaren, fabrikerna kommer inte tillbaka.

Dessutom förutspår han ett uppsving i lönerna för jobb som inte kräver formell utbildning, till exempel hotellstädare och annan fastighetsservice. Det är jobb som kan verka enkla, men som inte kan automatiseras. Det skulle vara väldigt komplicerat att konstruera en robot som kan bädda en säng.

– Statistiken visar att lönerna redan stiger för de minst och högst utbildade, medan de i mitten är ganska konstanta. Går man runt i New York eller San Francisco i dag ser man många lappar i fönster där de söker diskare.

Googles chefsekonom Hal Varian var inbjuden av Etla. Här visar han vilka instruktionsvideor som folk söker på Youtube. Bild: SPT/Anna Back

"Samla er egen data"

Hal Varian är en stark förespråkare för att lära sig just det man behöver för att klara ett jobb, medan man jobbar, eftersom det är svårt att hitta ett utbildningssystem som matchar arbetskraftsbehovet.

Enligt honom har de flesta inte insett hur världen redan förändrats.

– Varje dag söker en miljard människor instruktionsvideor på Youtube. Det kan vara vad som helst. Vi har inte helt uppfattat hur värdefullt detta är, att nästan alla har billig åtkomst. På Google vill vi hjälpa folk att hitta videor och betygsätta dem.

Han framhåller att Google har donerat miljarder dokument, foton och videor för maskininlärning och till databaser för översättning. Samtidigt skjuter han ner kritiken om att amerikanska jättebolag dominerar nya och tar över gamla marknader.

– Om man vill optimera sin verksamhet måste man samla in egen data. Det gäller alla fabriker och gårdar. Folk överdriver sökmotorernas betydelse. Som exempel brukar jag ta elaka utomjordingar som kommer hit och tar all data. Om några veckor skulle vi ha återställt det mesta, men om de kom hit och tog våra ingenjörer skulle vi ha problem.

För att de europeiska länderna ska klara sig är hans råd att se till att arbetsmarknaderna är flexibla. Det ska gå att jobba på distans, pensionärer ska ha incentiv för att jobba. Samtidigt tror han att synen på jobb kommer att förändras.

– Inget säger att arbetsveckan måste vara fem dagar. Många älskar tre dagars veckoslut, jag tror att vi är på väg mot det de närmaste decennierna.

Hal Varian

Född 1947, växte upp på äppelgård i Ohio.

Googles chefsekonom, började som konsult på bolaget 2002.

Ekonomiprofessor, har jobbat vid MIT och UC Berkeley.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03