Googles bokprojekt vann i rätten

Google Books bryter inte mot upphovsrättslagen, anser högsta domstolen i USA. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo

Att Google scannar in miljontals böcker och gör delar av dem tillgängliga i sitt projekt Google Books faller inom ramarna för upphovsrättslagen, enligt högsta domstolen i USA.

Därmed har en tioårig rättstvist nått sitt slut, till ett flertal författares och förlags förtret.

"Vi är tacksamma att domstolen har gått på appellationsdomstolens linje och fastställt att Google Books är i enlighet med upphovsrättslagen. Vår produkt fungerar som ett kartotek för den digitala åldern, som ger folk ett nytt sätt att hitta och köpa böcker på samtidigt som den främjar författarnas intressen", säger Google i ett uttalande.

Det var i oktober i fjol som appellationsdomstolen avfärdade en begäran från det amerikanska författarförbundet Authors Guild som hävdade att Google Books innebär minskade intäkter för deras författare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning