Googlebolag testar drönarleveranser i Finland

Wings James Ryan Burgess och Helsingfors Jan Vapaavuori på lanseringstillfället i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Helsingfors blir först i Europa.

I samband med uppstartsfestivalen Slush offentliggjorde Wing sina planer på att testa drönarleveranser i Helsingfors. Wing är ett dotterbolag till Alphabet, bolaget bakom Google.

James Ryan Burgess, vd för Wing, berättar att de första testflygningarna görs norr om Tammerfors i vinter, för att alla väderfenomen ska kunna testas. I vår är tanken att börja flyga i urbana Helsingfors. Exakt var drönarna ska ha sin bas utreds fortfarande.

– Vi tittar på olika ställen.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) intygar att de nuvarande drönarfria zonerna i huvudstaden inte kommer att bli ett problem.

– Om det skulle finnas ett problem med begräsningar skulle James inte stå här nu, säger Vapaavuori.

Burgess säger att man börjar småskaligt, med mellan fem och tio drönare. Innan helsingforsarna hör surr i luften, lovar Burgess att upplägget ska diskuteras lokalt.

– Vi ska ordna evenemang och knacka dörrar, och öppnar nu en webbsajt för kommunikation.

Drönarna landar inte. Paketen sänks ner med en sju meter lång lina.

– De hålls borta från människorna för att göra det tryggare.

Hur ser Wings affärsmodell ut, James Burgess?

– Vi har tittat på olika modeller men kommit fram till att det är bäst att vi själva bygger, äger och sköter den operativa verksamheten. Vi vill vara säkra på att det är tryggt.

Enligt honom finns det en stor efterfrågan på luftburna leveranser.

– Det är säkrare att frakta i luften än på vägar. När vi har testat på andra ställen har vi överraskats av hur olika behov det finns. Barnfamiljer kan behöva mat, äldre läkemedel och till exempel byggarbetare kan behöva någon komponent snabbt.

I framtiden tänker sig Burgess att man kan sitta i en allmän park och beställa det man behöver, och till och med att privatpersoner ska kunna skicka saker till andra privatpersoner. Men det är inte aktuellt i första taget, nu söker Wing samarbetsparter för att se hur olika företag kan använda drönarna för leveranser.

Drönarna kan frakta paket på upp till 1,5 kilogram.

De har en räckvidd på 20 kilometer, och kan alltså leverera paket upp till 10 kilometer och sedan flyga tillbaka till basen där de laddas på nytt.

Den maximala hastigheten är 125 kilometer i timmen.

Hittills har det gjorts 60 000 testflygningar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning