Googleanställd som skyllde bristande jämställdhet i it-branschen på biologiska orsaker fick sparken

Bild: Loic Venance/AFP / Lehtikuva

It-jätten Google uppges ha sparkat en anställd vars inlägg i jämställdhetsdebatten mött hård kritik i sociala medier under de senaste dagarna.

Mannen, som i ett internt PM skrev att den bristande jämställdheten i it-branschen kan bero på biologiska skillnader mellan könen, bekräftar i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters att han sparkats. Han hävdar att den motivering han fått är att han genom sitt inlägg "upprätthåller könsstereotyper".

Google vill inte kommentera saken eftersom det gäller en enskild anställd, meddelar bolaget. I ett internt e-postmeddelande, som Reuters tagit del av, skriver Googles vd Sundar Pichai att delar av den anställdes inlägg bryter mot bolagets uppförandekod och att det "gått över gränsen" när det gäller "skadliga könsstereotyper".

Anklagar ledningen

Den sparkade mannen säger att han överväger att vidta juridiska åtgärder mot Google. Han anklagar bolagets högsta ledning för ha försökt tysta honom genom att skämma ut honom offentligt.

I sitt tiosidiga debattinlägg kritiserar mannen flera av de åtgärder som Google har vidtagit för att jämna ut könsrepresentationen och hävdar att de är diskriminerande. Han anklagar även arbetsgivaren för att luta åt vänster.

"Djupt problematiskt"

I sociala medier har inlägget utlöst en het diskussion om behandlingen av kvinnor i det mansdominerade Silicon Valley, där Google och en lång rad andra it-jättar har sina huvudkontor. Men även om många är upprörda har mannen, skriver han, också fått stöd från många kollegor som uttryckt sin tacksamhet för att han tagit upp frågan.

Och även Googles agerande i fallet får kritik.

– Jag hoppas att ni inser att Googleavskedandet är djupt problematiskt, skriver exempelvis Minecraftskaparen Markus "Notch" Persson på Twitter. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00