Miljoner drabbas när Google ratar Huawei

Google bryter med Huawei vilket kan få följder för många konsumenter. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/TT-AP

Miljontals användare riskerar att drabbas om Google stänger ute Huawei från operativsystemet Android. – Jag har svårt att se någon vinnare, säger telekomanalytikern Daniel Djurberg.

Googles beslut att kapa leveranser av hård- och mjukvara till den kinesiska mobiloperatören tillkännagavs efter att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet riktat mot kinesiska företag.

Enligt obekräftade källor till flera medier kan det innebära att miljontals användare stängs ute från operativsystemet Android, vilket, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, skulle bli direkt förödande för Huawei som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

Även populära tjänster och appar som Google Play Store och Gmail uppges försvinna från kommande Huaweimodeller.

Huawei sålde nästan 203 miljoner telefoner i fjol och är enligt Daniel Djurberg den snabbast växande mobiltillverkaren i världen.

– Om man inte längre har ett globalt operativsystem och tillgång till Google Play Stores enorma utbud tappar de sin relevans.

Drabbar konsumenterna

Vad gäller hårdvaran väntas Huawei påverkas i något mindre omfattning då företaget i allt större utsträckning använder egna komponenter, även om man fortfarande delvis är beroende av amerikanska underleverantörer.

Flera amerikanska chiptillverkare som Intel, Broadcom och Qualcomm avbryter tillfälligt sina leveranser till Huawei.

– Det slår därmed hårt även mot amerikanska techbolag och i slutändan drabbar det framför allt konsumenterna eftersom de inte får tillgång till de bästa telefonerna, säger Djurberg som har svårt att se att någon part skulle vinna på beslutet.

Läs också: USA skjuter upp förbud – Huaweigrundare: De underskattar oss

"Försvara rättigheter"

En talesperson för Kinas utrikesdepartement säger till nyhetsbyrån AFP att man följer situationen noga och uppmuntrar kinesiska företag att försvara sina rättigheter.

Huaweis grundare Ren Zhengfei håller fast vid att företaget inte gjort något olagligt och säger till AFP att de amerikanska åtgärderna kommer att ha begränsad effekt på företaget.

Enligt en talesperson inom företaget har Huawei utvecklat egen mjukvara som redan i dag används i begränsad omfattning i Kina. Dessutom är de flesta Googleappar förbjudna i Kina och ersatta av inhemska alternativ.

Men att bygga ut det egna operativsystemet tar tid och skulle inte nödvändigtvis lyckas, skriver AFP. Till exempel testade Microsoft att bygga sitt eget operativsystem för smarta telefoner mellan 2010 och 2017 men lade sedan ner projektet.

Huawei ska enligt uppgift få fortsatt tillgång till Androidversionen som går under öppen källkodlicens. Enligt företaget kommer man även att fortsätta att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och service till befintliga produkter.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning