Google spolar minoritetsspråken i sin kartapp

Vasa i finsk språkdräkt. Skärmdump från Google Maps. Bild: SPT

Många insändarskribenter har nyligen kritiserat mediegiganten Google för att förfinska gatuadresser på kartappen Google Maps. Googles finländska återförsäljare Karttakeskus lovar nu ta tag i saken.

– Vi har noterat samma förändring. Alla gatuadresser i tvåspråkiga städer med finska som majoritetsspråk är plötsligt enspråkigt finska på Google Maps. Google har tyvärr inte informerat något om orsaken till den nya språkkodningen, säger Tapio Siltala på bolaget Karttakeskus.

Siltala svarar för återförsäljningen av den kommersiella versionen av Google Maps och bekräftar att Karttakeskus kodare och tekniska experter inte heller har lyckats bena ut problemet. Karttakeskus, som numera hör till CGI-koncernen, erbjuder olika kartbaserade rådgivningstjänster till företag som vill effektivera sin marknadsföring och förlita sig på Google Maps applikationer i sin affärsverksamhet.

– De svenska gatuadresserna dyker inte upp på Google Maps i till exempel Helsingfors trots att man mixtrar med språkinställningarna eller använder sig av olika webbläsare, säger Siltala.

Google har tyvärr inte informerat något om orsaken till den nya språkkodningen.

Bryssel och Ottawa i samma båt

Då SPT vidgar det geografiska perspektivet visar det sig att samma dilemma går igen i andra tvåspråkiga städer på Google Maps. Minoritetsspråket flamländska har retuscherats från gatuadresserna i Bryssel och i kartan på Kanadas tvåspråkiga huvudstad Ottawa är den endast engelska som gäller medan franskan har fått ge vika.

– Det verkar vara ett större problem som inte enbart har drabbat Finland. Men vi ska skicka kundrespons till Google och be dem förklara varför kartorna har blivit enspråkiga, lovar Siltala.

Då SPT mejlar Googles kommunikationsavdelning i Mountain View i Kalifornien för att be om en telefonintervju bemöts vi av kompakt tystnad. Ett dygn senare svarar en medarbetare på kommunikationsbyrån Vapamedia att han kan vidarebefordra min förfrågan eftersom hans arbetsgivare hjälper Google med olika kommunikationsuppdrag. Efter ett par dagars mejlkorrespondens meddelar Timo Nurmi på Vapamedia att han tyvärr inte kan ordna en intervju med Google, trots allt. Att kontakta Google Finlands direktör Antti Järvinen går inte heller för sig. Hans kontaktuppgifter finns varken på webben eller på nummerupplysningen. Storebror ser dig inte.

Fakta

Google

Grundades 1997

Världens mest använda sökrobot med en marknadsandel på knappt 87 procent

Sysselsätter omkring 67 000 personer

Bolagets omsättning i fjol var 93,44 miljarder euro

– Tyvärr måste jag medge att Google inte har varit speciellt öppen i sin kommunikation, säger Siltala.

På Svenska Finlands Folkting bekräftar personalen att Googles enspråkiga tunnelsyn har väckt ont blod på internationella möten där europeiska språkliga minoriteter dryftar bland annat geografiska databasers betydelse för den språkliga mångfalden.

– Frågan har varit uppe i den europeiska organisationen Network to Promote Linguistic Diversitys möten. Det finns allt skäl att undersöka vad Googles nya kodning grundar sig på, säger folktingssekreterare Markus Österlund på Folktinget.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning