Google får rekordböter av EU – måste betala 2,4 miljarder euro

Bild: Lehtikuva/AFP/Loic Venance

EU-kommissionen bötfäller nätjätten Google med rekordartade 2,42 miljarder euro för att ha favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster jämfört med konkurrenternas.

Rekordböterna är betydligt högre än väntat.

– Google har kommit fram med många innovativa produkter och tjänster som har gjort en skillnad i våra liv. Det är bra. Men Googles strategi för sin handelstjänst har inte bara handlat om att nå kunder genom att erbjuda bättre produkter än rivalerna. I stället har Google missbrukat sin marknadsställning som sökmotor, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

– Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler. Det har förhindrat andra företag möjligheten att konkurrera och skapa nytt. Och viktigast av allt: det har förhindrat europeiska konsumenter från att kunna välja fritt, säger Vestager.

EU-kommissionen ger nu företaget 90 dagar på sig att avsluta "sitt uppförande" för att inte riskera ytterligare böter.

År 2009 bötfällde EU-kommissionen teknologijätten Intel för att bolaget hade missbrukat sin marknadsställning. Bötessumman var då cirka en miljard euro. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00