Nu visas gömda vittnesmål från Warszawagettot

I gettot i Warszawa gömdes ett hemligt arkiv med vittnesmål om judarnas lidande under andra världskriget. Nu öppnar den första permanenta utställningen av Ringelblum-arkivet i den polska huvudstaden.

Historikern Pawel Spiewak, kurator för utställningen på Judiska historiska institutet i Warszawa, beskriver arkiven som "den största judiska skatten från krigsåren".

– Den innehåller vittnesmål från människor vars öde är att dö inom några veckor, månader eller år, säger han till nyhetsbyrån AFP.

I gettot i Warszawa stängdes närmare en halv miljon judar in efter den tyska invasionen. Från 1942 började nazisterna deportera judar till dödslägren.

Tre överlevde

Historikern Emmanuel Ringelblum bildade en grupp på 36 personer som 1940 började samla in och gömma dokument som beskrev vad som skedde. Tre av dem överlevde och kunde hjälpa till att återfinna de gömda vittnesmålen.

– De gömde allt i plåtlådor eller mjölkbägarehållare i källare i Warszawagettot och det är verkligen ett mirakel att det hittades efter kriget, den första delen 1946 och den andra 1950, säger Spiewak.

Arkiven avslöjar "det vi inte kunde få fram genom vår gråt och våra skrik", lyder en inskription vid entrén till utställningen, Det är ett citat från 19-årige Dawid Grabers testamente, som ingår i arkivet.

Räknade döda

Graber tillhörde gruppen "Oyneg shabbes" (ungefär sabbatsnöje) som samlade officiella dokument, hemliga tidningar, ransoneringskort, vykort, medicinrecept, litterära texter, annonsblad och till och med godispapper. Totalt innehåller arkivet 6 000 dokument med över 35 000 sidor.

Så småningom dokumenterade gruppen också dödssiffror. Den höll räkning på hur många som avrättats av tyskarna, eller dukat under av svält och sjukdom.

Den 19 april 1943 började tyskarna att tömma gettot, där bara runt 60 000 människor fanns kvar. Några hundra av dem gjorde uppror, och det tog tyskarna en månad att slå ner upproret och avrätta eller deportera de sista invånarna i gettot.

Än i dag har inte alla dokument i Ringelblum-arkivet återfunnits.

Polens president Andrzej Duda under öppningen av Det vi inte kunde få fram genom vår gråt och våra skrik. Bild: EPA/Pawel Supernak

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03